Gündem

Kayyım atanan Akpazar Belediyesi önünde oturma eylemi

Bugün 4 HDP'li belediyeye kayyım atanmıştı

13 Kasım 2019 15:34

Kayyım atanan Akpazar Belde Belediyesi önünde oturma eylemi başlatıldı. Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, kayyım atamanın hukuksuzluk halkın iradesine el koyma olduğunu söyledi. 

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar (Perî) Belde Belediyesi Eş Başkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi görevden alınarak yerlerine kayyım atandı. Kararla birlikte askerler, sabah saatlerinde belediye binasına girdi. Belediye binası önünde bir araya gelen HDP Milletvekili Dilşat Canbaz, Belediye Eş Başkanları Doğan ve Çelebi, HDP Dersim İl Eş Başkanı Hıdır Çiçek, PM üyesi Ferhat Yıldız askerlerce içer alınmadı. Bunun üzerine HDP’li vekil Çiçek ve beraberindekiler, binayı ablukaya alan askerlerle tartıştı. HDP’liler, kendilerine her hangi bir tebliğ yapılmadığını, bunun kanunsuzluk ve halka bir saygısızlık olduğunu söyledi. 
 
Ablukanın nedenini soran HDP'lilere, askerler, "Talimatların gereğini yapıyoruz" diye yanıt verdi.   
 
Belediye Eş Başkanları Doğan ve Çelebi ile belediye meclis üyeleri ve yurttaşların belediye önündeki bekleyişi sürerken, Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, belediye eş başkanlarını ziyaret ederek kayyım atanmasına tepki gösterdi. 

"Halkın iradesine sahip çıkacağız"

Kayyım politikalarının 2016’dan bu yana devam ettiğini, kararın siyasi olduğunu belirten Maçoğlu, “Sayın Başkana bildirilmiş bir mahkeme kararı yok. Türkiye’de bugün yüz binlerce insan hakkında soruşturma ve kovuşturma var. Bundan dolayı insanların görevlerine el koyma hakkı kimsede değil. Bu hukuksuzluk halkın iradesine el koymadır. Biz halkın iradesine sahip çıkacağız. Diyarbakır, Mardin ve Van’da sahip çıktığımız gibi. Bu böyle sürmeyecek. Bu halk kendi belediye başkanına sahip çıkacak ve yanında duracaktır. Bu anlamıyla arkadaşımızın göreve iade edilmesini istiyoruz” dedi. 

"Mahallerle olacağız"

Eşbaşkan Çelebi, kayyum atamasını protesto ettiklerini belirterek, halka hizmet vermeye devam edeceklerini, halkla birlikte mahallelerde olacaklarını ifade etti. Çelebi, “Halkımızın belediyesine, iradesine sahip çıkmasını istiyoruz” diyerek Maçoğlu’na verdiği destek nedeniyle teşekkür etti. 
 
Açıklamanın ardından yurttaşlar ve belediye eş başkanları belediye önünde oturma eylemi başlattı.