Gündem

Kayyım atamalarının 34. gününde protestolar sürüyor: "Halk bunu affetmeyecek"

Kayyım eylemlerinde Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki tutuklama kararı da protesto edildi

21 Eylül 2019 16:11

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının 34. gününde protestolar sürüyor. 

Kayyım atamalarına karşı süren Demokrasi Nöbeti’nde konuşan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, halkın kayyumlara karşı direndiğini belirterek, “Bu halk bunu asla affetmeyecektir" dedi.  

Van’da da devam eden Demokrasi Nöbeti’ne gençler, “Uyuşturucuya, Asimilasyona, Ajanlaştırmaya, Tecavüze Son” önlükleriyle katıldı. HDP Gençlik Meclisi üyesi Ferhat Kalkan, “AKP, Kürt halkının kazanımlarına saldırarak, başarısızlığını örtbas etmeye çalışıyor” dedi.  

Mardin’deki Demokrasi Nöbeti'nde de Kızıltepe’de devam etti. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında verilen tutuklama kararına tepki gösteren HDP Mardin İl Eş Başkanı Eylem Amak, “Boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Diyarbakır

İçişleri Bakanlığı talimatıyla Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine atanan kayyumlara karşı başlatılan Demokrasi Nöbeti sürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısında bulunan Lise Caddesi’nde devam eden eylem öncesi alan, polis bariyerleriyle çevrildi. Nöbet eylemine, HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Semra Güzel ve Saliha Aydeniz, görevden alınan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve çok sayıda yurttaş katıldı. 
 
 

TMMOB’dan destek

 
Eyleme, Diyarbakır’da bulunan sivil toplum örgütleri temsilcileri ve Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KAR-DEF) üyeleri de katıldı. Oturma eyleminde yurttaşlar, "Kayyım gidecek biz kalacağız", “Direne direne direnişten zafere”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” sloganları atarak, yazılı flamalar taşıdı. Eylemin bugünkü ziyaretçileri arasında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) merkez ve bağlı odaların yöneticileri yer aldı.  

"İrademe dokunma" pankartına engel

Yenişehir ilçesi Ekinciler Caddesi'nden alana kadar yürüyen TMMOB Başkanı Emin Koramaz ve yöneticiler ile polis arasında tartışma yaşandı. Grubun yürüyüşü esnasında atılan slogan, çalınan alkış ve çekilen zılgıtlara valilik yasağını gerekçe göstererek engellenmeye çalışılması üzerine TMMOB Başkanı Emin Koramaz, "Biz zaten valiliğin hukuksuz talimatlarına karşı yürüyoruz" dedi. Engellemeye rağmen grup, “İrademe Dokunma” yazılı pankart açarak alana alkış ve sloganlar eşliğinde giriş yaptı. 

"Kardeşliğe de zarar verdiler"

Demokrasi Nöbeti’nde konuşan Kürdistan Komünist Partisi (KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, 34 gündür devam eden direnişe dikkat çekerek, Kürtlerin tarihinde direnişin eksik olmadığı ve bugün de burada kayyumlara karşı tarihi bir direnişin sergilediğini söyledi.  
 
KAR-DEF yöneticisi Savaş Erdoğan ise, atanan kayyum ile demokrasiye darbe vuranların kardeşliğe de zarar verdiğini ve bundan kaynaklı AKP'nin Ankara, İstanbul ve Adana'yı kaybettiğini söyledi. 

"Halk bunu affetmeyecek"

TMMOB Başkanı Emin Koramaz da, halkları gasp edilen eşbaşkanlar ile dayanışma içinde olacaklarını belirterek, "Siyasi karar alarak kayyum atayanlar, seçim öncesi kayyum tehdidinde bulunmuştu. Bu demokrasi tarihine vurulmuş bir darbedir. Bu halk bunu asla affetmeyecektir. Bu halk buna karşı direniyor. 31 Mart’ta bu direniş görüldü. Bu tek adam uygulamalarına bu halk izin vermeyecektir" dedi. Koramaz, yıllardan beridir demokrasi için gösterdikleri direnişi, kayyum atamalarına karşı da vereceklerini söyledi.  

Tutuklama kararına tepki

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında dün verilen tutuklama kararına ilişkin HDP Diyarbakır İl Örgütü tarafından da bir açıklama yapıldı. Açıklamayı okuyan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyat Ceylan, dün alınan mahkeme kararının 4 Kasım'daki siyasi darbenin devamı olduğunu söyledi. 
 
Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Van

Van’da da süren Demokrasi Nöbeti’ne gençler, “Uyuşturucuya, Asimilasyona, Ajanlaştırmaya, Tecavüze Son” önlükleriyle katıldı. HDP Gençlik Meclisi üyesi Ferhat Kalkan, “AKP, Kürt halkının kazanımlarına saldırarak, başarısızlığını örtbas etmeye çalışıyor” dedi.  

 

 
Van, Mardin, Diyarbakır, Karayazı ve Kulp belediyelerine atanan kayyumları protesto eylemleri sürüyor. Kayyum atamalarına karşı Van'da 34 gündür devam eden Demokrasi Nöbeti'ne Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın ile Gençlik Meclisleri üyeleri, “Uyuşturucuya, Asimilasyona, Ajanlaştırmaya, Tecavüze Son” yazılı önlükleriyle katıldı. 

"Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki tutuklama kararı hukuk skandalı"

“Mutlaka Kazanacağız” pankartının açıldığı nöbette ilk sözü alan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile ilgili verdiği tutuklama kararına tepki gösterdi. Bülbül, “Bu bir hukuk skandalıdır. Bu hukuk sisteminin öldüğünün kanıtıdır” dedi. 

"Ampulleri bile çaldılar"

Bülbül'ün ardından HDP Gençlik Meclisi üyesi Ferhat Kalkan açıklama yaptı. İktidarın halkın iradesini tanımayan politikalarını, baskı, zor ve yasaklarla kabul ettirip meşrulaştırmaya çalıştığını ifade eden Kalkan, “AKP, 2016' da gasp ettiği belediyelerimizi kaybedeceğini anlayınca belediyeye bağlı birçok taşınmazı dahi farklı kurum, vakıf ve yandaşlarına hibe etmişti. Hatta kayyumlar gideceklerini anladıklarında belediyelerimizdeki ampullere kadar söküp çalmışlardı. Tüm bu hukuksuzlukların yani sıra halkın iradesiyle tekrar göreve gelen HDP’li seçilmişleri görevden alıp ‘teröre destek’ suçlamasıyla tekrar kayyum atadılar. ‘Teröre destek’ suçlamasında bulunmalarının nedeninin yaptıkları darbeye hukuki zemin oluşturmaya çalışmaktır”  dedi. 

"Kürt kazanımlarına saldırılıyor"

İktidarın Kürt düşmanlığını belediyelerdeki Kürtçe tabelaları indirerek açıkça gösterdiğine işaret eden Kalkan, şöyle konuştu: “AKP-MHP faşist bloğu İstanbul, Ankara, Antalya gibi birçok büyükşehir belediyesini kaybedişini, ekonomik krizi, işsizliği, mülteci sorununu, dış ilişkilerdeki çıkmazlarını, Suriye ve Türkiye’deki Kürt kazanımlarına saldırıp, milliyetçi duyguları kabartarak, suni gündemlerle tüm başarısızlık ve istikrarsızlığını örtbas etmeye çalışıyor. Her fırsatta halk iradesini siyasi propaganda aracı olarak kullanan ve ekonomik krize rağmen yılda bir kaç defa seçim yaptıran partili Cumhurbaşkanı Erdoğan sandıktan çıkan halk iradesini tanımayıp darbe yapmıştır.”
 
Yapılan açıklamanın ardından nöbet oturma eylemiyle sona erdi.

Mardin

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelere kayyum atamalarına karşı başlatılan Demokrasi Nöbeti 33'üncü gününde Mardin'in Kızıltepe ilçesinde devam etti. Kızıltepe'de polis ablukası altında başlayan Demokrasi Nöbeti, Özgürlük Meydanında devam etti. 
 
 
HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında yeni açılan bir soruşturmada tutuklu yargılanmaları kararını darbe olarak nitelendiren HDP Mardin İl Eşbaşkanı Eylem Amak, "5 yıldır çalışmayan yargı, Kürtlere ve demokrasiye darbe yapmak için çalışıyor" dedi.

"Korkularına boyun eğmeyeceğiz"

Amak, "Bu hukuk, düşmanlar arası bile uygulanmayan bir niteliğe sahiptir. Bizler AKP-MHP iktidarının sahte demokrasi vaatlerine ve kendi koltuklarını sağlama almaya çalışanların korkularına boyun eğmeyeceğiz” dedi. 
 
Ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, "Hiçbir zaman zalime başımızı eğmeyeceğiz. Özgürlük yolumuzda olacağız. Bir Kürtler özgürlüğe aşığız. Ya özgürlük ya özgürlük" şeklinde konuştu.
 
Tosun, görevden alınan belediye eşbaşkanları görevlerine iade edilene kadar mücadelelerinin süreceğini vurguladı. 
 
Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu.