Gündem

Kayyım atamalarının 43. gününde protestolar sürüyor: "Ne haklarımızdan ne de eş başkanlık kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz"

30 Eylül 2019 16:43

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyesi başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının 43. gününde protestolar sürüyor.

Diyarbakır’daki Demokrasi Nöbeti’ne katılan Hakkari Belediye Eş Başkanı Cihan Kahraman, Kürtlerin Şeyh Said ve Seyit Rıza'dan gelen bir direniş geleneği olduğunu belirterek, “Bu gelenek hiç bir zaman geri adım atmadı. Atmayacak" dedi.

Mardin’de konuşan HDP'li Pero Dündar, kayyumlara karşı çıkmanın demokrasinin bir ilkesi olduğunu belirterek, "Ne haklarımızdan ne de eşbaşkanlık kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Van’da süren Demokrasi Nöbeti’nde konuşan HDP Milletvekili Musa Farisoğulları da kayyım darbesinin PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritle ilişkili olduğunu belirterek, “Kayyumları göndermenin yolu İmralı tecridini kırmaktan geçiyor” dedi.

Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısında bulunan Lise Caddesi'nde devam eden nöbete, görevden alınan DBB Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, HDP milletvekillileri, Batman ve Hakkari’nin de aralarında bulunduğu 17 beledinin eş başkanları ile meclis üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri,  TJA, gençlik örgütlerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Alkış ve sloganların atıldığı nöbette, daha sonra açıklama yapıldı.

Açıklama yapan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyat Ceylan, kayyım gidene kadar direnişi sürdüreceklerini belirterek, halkı direniş etrafında kenetlemeye çağırdı. HDP tarafından başlatılan imza kampanyasına dikkat çeken Ceylan, kampanyaya ilginin yoğun olduğunu söyledi.

Nöbete katılan belediye eş başkanları adına konuşan Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Cihan Kahraman, devam eden direnişe dikkat çekerek, "Kürtlerin direniş tarihinde Şeyh Said ve Seyit Rıza'dan gelen bir direniş geleneği var. Bu gelenek hiç bir zaman geri adım atmadı. Atmayacak. Şimdi de alanlarda kayyuma karşı direniyoruz ve asla geri adım atmayacağız. Kayyumlar gidecek" dedi.

"Ortak mücadele"

HDP PM Üyesi Mukaddes Erdoğdu Çelik de Kürt halkının iradesine karşı tahammülsüzlüğün olduğunu belirterek, kayyımın kadın, işçi ve tüm halkların sorunu olduğunu, buna karşı ortak mücadele çağrısında bulundu. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz ise demokrasisi için alanlarda olduklarını kaydederek, "Yüz yıllık saldırı politikalarına karşı direnişimiz devam ediyor. İrademize kayyum atayanlar, insanımızın ölümüne de sebebiyet veriyor. Sadece zırhlı araçlarla onlarca kişi öldürüldü. Birlikte yaşam için mücadele veren Kürt halkına, Türkiye halkları da alanlara çıkarak destek veriyor. Bu çok önemlidir. Direnişimiz kazanacak" dedi. Yapılan konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemine geçildi.

Mardin

HDP il binası önünde süren eylem öncesi polisler il binasını abluka altına alırken, HDP'liler abluka altında şarkılarla eylemini sürdürdü. Bir süre devam eden nöbet ardından açıklama yapıldı.

Açıklama yapan HDP Mardin Milletvekilli Pero Dündar, her gün olduğu gibi kayyıma karşı yine alanlarda olduklarını söyledi. Hukuksuzluk ve irade gaspına karşı durduklarını ifade eden Dündar, "Burada Kürt halkının iradesine ve haklarına bir saldırı var. Biz de zulüm olan yerde ayakta kalmaya devam edeceğiz. Bu saldırılar devam ettiği için biz de alanlardayız. Bu saldırıların önünü kapatacak olan kimdir? Kürt halkının kendisidir. Kürt halkının kadınları, partisi ve gücüdür. Şu an muhalefet eden tek kesim bizleriz. Bugün alanlarda biz sonuna kadar direnirsek Türkiye'de bulunan diğer demokratik kesimlerde bize bakar ve onlarda ayakta kalır" dedi.

Eylemlerin Türkiye'nin her yerinde devam edeceğini kaydeden Dündar, "Bu ülkenin iktidarı hırsızlığın ve kara yüzlülüğün iktidarıdır. Bu baskılar sona erene kadar da biz mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz buradayız. Halktan seçimin intikamını almak istiyorlar. Buraya yapılan saldırılar sadece  belediye üzerinden değil. Rojava ve Avrupa'da dört bir yandan saldırı  ve savaş politikası yürütülüyor. Neden bunları yapıyor çünkü savaş istiyor" diye konuştu.

Van

HDP İpekyolu ilçe binası önünde tutulan nöbete HDP'li vekiller Murat Sarısaç, Musa Farisoğulları, Barış Anneleri, TJA’lı kadınlar ile yurttaşlar katıldı.

"Kayyum idaresi değil, halk iradesi" yazılı bir pankart taşınan nöbette konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Kürt halkının yıllardır bedel ödeyerek savunduğu demokratik ve özgür yaşam için 43 gündür alanlarda olduklarını ifade etti.

Kürt halkının maruz kaldığı zulüm politikalarına bugüne kadar baş eğmediğini söyleyen Farisoğulları, bundan sonra da boyun eğmeyeceğini vurguladı. Ancak Kürt halkının değerlerinin ayaklar altına alındığını ve kazanımlarının zorla ellerinden alınmaya çalışıldığını belirten HDP’li vekil, “Kürt halkı ve demokrasi çevreleri çok zor bir tarihi dönemeçten geçiyor. AKP-MHP faşist bloğu, Kürt halkının iradesi nerede öne çıksa oraya saldırıyor. Kuzey Suriye ve Kuzey Irak’a yapılan operasyonların nedeni de budur” diye konuştu.