Gündem

Kayyım atamalarının 40. gününde protestolar sürüyor: "Sağır kulaklarınızın perdelerini yırtana kadar konuşacağız"

27 Eylül 2019 15:51

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyesi başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının 40. gününde protestolar sürüyor.

Diyarbakır’daki slogan, alkış ve zılgıtlarla başlayan Demokrasi Nöbeti’ne katılan Antalya Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Kadir Öztürk, kayyımlara karşı Kürtlerin yanında mücadele edeceklerini söyledi. Ergani Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Kaya da, “Sözümüz bitmeyecek. Haklıyız, haklının sözü hiç bir zaman bitmeyecek. Sağır kulaklarınızın perdelerini yırtana kadar konuşacağız” ifadelerini kullandı. 

Van’daki Demokrasi Nöbeti’nde konuşan HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM'de yaptığı konuşmaya değinerek, "Herkese ders veriyor ancak kendi ülkesinde yapılan adaletsizliği görmüyor" dedi.

Diyarbakır

Demokrasi Nöbeti'nin Diyarbakır'daki oturma eylemleri bugün de polis ablukası altında Lise Caddesi'nde devam etti. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, görevden alınan DBB Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, HDP Gençlik Meclisi ve Genç Kadın Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, Barış Anneleri ile çok sayıda yurttaş katıldı. 
 
HDP İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan: 
 
Türkülerle süren nöbette yapılan basın açıklamasında konuşan HDP İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, kayyIm uygulamasını demokrasiye darbe olarak değerlendirerek, kayyImlara karşı HDP ile büyük bir dayanışmanın başladığını söyledi. KayyIm atanan belediyeleri geri alacaklarının altını çizen Ceylan, “Direnişimize sonuna kadar devam edeceğiz. Bu zihniyeti gönderene kadar alanlarda olacağız. HDP’nin meşruiyeti ile oynamak isteyenlerin meşruluğu bitiyor” diye konuştu. 

"AKP önünde oturmak suç, HDP önünde serbest"

HDP İl binası önünde devam eden eyleme ilişkin konuşan Ceylan, “AKP önünde oturanlar gözaltına alınarak tehditlere maruz kaldılar. Israrla bunun ikiyüzlülük olduğunu söylüyoruz. Diyarbakır Valisi, AKP önünde oturanların anayasal suç işlediğini söyledi. Ancak HDP önünde oturmak serbest. Bu ikiyüzlülüğü kınıyoruz. Partimizin önünde oturan annelere saygı duyuyoruz. Ancak annelerimizin duyguları istismar ediliyor. Bu HDP’yi zorla kriminalize etme çabalarıdır. Ancak bu boşa çıktı” şeklinde konuştu. 

Antalya Demokrasi Platformu: Kürtlerin yanındayız

Antalya Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Kadir Öztürk, HDP ile dayanışma ile kayyımları geri göndereceklerini ifade ederek, “İktidarın hukuksuz kayyumlarını kınıyoruz. Tüm ülkede barıştan ve demokrasiden yana tüm halklar birlikte mücadele etmeli ve kayyumları püskürtmeli. Halk kendi iradesini seçti. Diyarbakır halkının, Van ve Mardin halkının, tüm Kürtlerin yanındayız. Sonuna kadar bu mücadelenin yanında olacağız. Birlikte mücadele edeceğiz. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” dedi. 

"Sözümüz bitmeyecek"

Ergani Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Kaya, “Sözümüz bitmeyecek. Haklıyız, haklının sözü hiç bir zaman bitmeyecek. Sağır kulaklarınızın perdelerini yırtana kadar konuşacağız” ifadelerini kullandı. 

HDP'li Gergerlioğlu: Halk sizin politikalarınıza kayyum atayacaktır

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, 40 gündür kent halkının haksızlık ve hukuksuzluğa karşı direndiğini belirterek, “Diyarbakır, Van ve Mardin bu gaspa boyun eğmiyor. Yapılan tüm araştırmalar, HDP seçmeni olmasa da halkın yüzde 80’i bu gaspa karşı çıkıyor” diye belirtti. İktidara seslenen Gergerlioğlu, “Kürt halkıyla, hakla, hukukla mücadele ediyorsunuz. Hak ve hukuk talep edenlerin karşısında olmayın. Bu halk sizin haksız ve hukuksuz politikalarınıza kayyum atayacaktır” diye konuştu. 

"Kürt politikalarınızdan dolayı demokrasi inşa edilemedi"

İktidarın Kürt politikası sonucunda devlet ve milletin karşı karşıya geldiğini kaydeden Gergerlioğlu, şunları söyledi:
 
“Kürt politikalarınızdan dolayı, Kürtlerin dilini, hakkını, hukukunu ayaklar altına almanızdan dolayı ülkede demokrasi inşa edilemedi. Bu ülkede Kürtler de demokrasi güçleri de her zaman barış dedi. Yaşananlar yaşandı, barışı tesis edelim denildi, ama tanklar ve toplar devreye girdi.” 
 
Ülkenin dört bir yanından kayyım atamalarına karşı tepkilerin yükseldiğine işaret eden Gergerlioğlu, “Biz halkımızın yanındayız. Bu direnişin başarıya ulaşacağını biliyoruz. Mutlaka kayyumlar gidecek ve millet iktidara gelecektir” diye noktaladı. 

Selçuk Mızraklı: 10 Gün değil, 40 ay sürerse de isyan olacaktır

Görevden alınarak yerine kayyum atanan DBB Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, kayyıma karşı başlatılan demokrasi nöbetinin 40 gündür devam ettiğini hatırlatarak, “40 gün değil 40 ay da sürerse, bu irade gaspına karşı isyan her daim var olacaktır. Kayyumlar, karşıdaki binanın içindekiler, bu iradeden güç almayanlar, 23 Nisan çocuğu gibi orada oturmaya devam edeceklerdir” şeklinde konuştu.

"40'ını çıkardık, Fatiha'sını okuduk"

Türkiye’nin karanlık bir sürece girdiğini söyleyen Mızraklı, “Darbe yapanlar kendilerine meşru alanlar yaratmaya çalışırlardı. 19 Ağustos’ta bir darbe daha yaptılar. Hukuku katlettiler. Biz de bugün 40’ını çıkardık, Fatiha’sını okuduk” dedi.
 
Demokrasi Nöbeti, 10 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi. 

Van

Kayyum atamalarına karşı yapılan Demokrasi Nöbeti 40’ıncı gününde devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu İlçe binası önünde gerçekleşen nöbete HDP milletvekilleri, Barış Anneleri, TJA’lı kadınlar ile yurttaşlar katıldı. Nöbette HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu konuştu. 
 

"Bu yönetim tarzı diktatörlüktür"

Türkiye’nin ekonomik ve siyasi olarak kötü yönetildiğine vurgu yapan Katırcıoğlu, AKP hükümetinin bağımsız ve tarafsız olması gereken devlet kurumlarının tümünü kendisine bağladığını ifade etti. Katırcıoğlu, “TRT tarafsız toplumdaki tüm görüşleri yansıtması gereken bir kurum olması gerekirken sadece iktidarın görüşlerini yansıtıyor. Bu devletin kurumu değil hükümet kurumu olduğunu açıkça ortaya koyuyor. AKP’nin geldiği bu noktanın nedeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bu ucube sistem olduğu açık ve net bir şekilde ortada. Bir kişi emrindeki 16 danışmanı ile Saraydan ülkeyi yönetmeye çalışıyor. Niyeti ne olursa olsun böyle bir yönetim tarzının adı tek adam yönetimi ve diktatörlüktür” dedi.  

"Erdoğan herkese ders veriyor ancak kendi ülkesindeki adaletsizliği görmüyor"

Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’de (BM) yaptığı konuşmayı değerlendiren Katırcıoğlu, Erdoğan'ın herkese ders verdiğini ancak kendi ülkesinde yapılan adaletsizliği görmediğini ifade etti. Erdoğan’ın HDP ile ilgili sarf ettiği "terörle ilişkili" söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Katırcıoğlu, bu tür söylemlerin Türkiye’de bir kutuplaşma yarattığını söyledi. Katırcıoğlu, “Biz demokrasi talep ediyoruz. Anayasaya bakarsanız yürüyüş ve ifade özgürlüğümüz var ama ancak burada konuşabiliyoruz. Biz irademizin gasp edilmesine razı değiliz. Bunun sadece Kürtlere veya HDP’lilere yapılmış olduğu kanaatinde değiliz. Kayyum atama Türkiye halklarına yapılmış bir haksızlık, adaletsizliktir. Bir anti demokrasiye karşı eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.  
 
Nöbet, şarkılarla son buldu.