Gündem

Kavala’nın tutukluluğuna şerh koyan üye, mahkeme başkanı oldu

Hakim ve Savcılar Kurulu, HSK Yetki Kararnamesi'ni yayımladı. İşte HSK kararnamesinin tam metni

10 Temmuz 2019 23:02

T24 Ankara

Hakim ve Savcılar Kurulu, 3 bin 358 adli, 364 idari yargı mensubunu kapsayan yetki kararnamesini yayımladı. Kararnameyle, 16 sanıklı Gezi davasına bakan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin geniş heyetinde değişikliğe gidildi. Mahkeme Başkanı Utku Ercan, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Ercan, iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında olduğu sanıklar hakkında açılan davanın ilk duruşmasında yer almamıştı. Vekaleten heyete başkanlık eden ve tutukluluğunun devamına karar verilen Kavala hakkındaki bu karara şerh koyan Mahmut Başbuğ ise 30. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi.

Yetki kararnamesiyle birçok hakim ve savcının görev alanı değişti. Ankara ve İstanbul’da çok sayıda ağır ceza mahkemesi üyesi, farklı mahkemelere gönderildi, yerlerine yeni isimler getirildi.

En çarpıcı değişiklik Gezi davasına bakan 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaşandı. Mahkeme Başkanı Utku Ercan, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Ercan, iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında olduğu sanıklar hakkında açılan davanın ilk duruşmasında yer almamıştı. Vekaleten heyete başkanlık eden ve tutukluluğunun devamına karar verilen Kavala hakkındaki bu karara şerh koyan Mahmut Başbuğ ise 30. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Başbuğ, Kavala’nın ev hapsine alınması yönünde oy kullanmıştı. Ercan’ın ayrılmasıyla üye sayısı eksilen heyete ise Sercan Karagöz atandı.

Çatı davası heyetinde değişiklik

Genelkurmay Çatı Davası’nın görüldüğü Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ahmet Dişbudak, Ankara Batı 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne atandı.

Daha önce hakkında bir gizli tanığın ifadesi doğrultusunda soruşturma başlatılan Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Mehmet Ali Çam’ın görev yeri de değişti. Çam, 5. Sulh Hukuk hakimliğine atandı.

 

TIKLAYINIZ- İşte HSK Yetki Kararnamesi'nin tam metni