Gündem

Kaşıkçı davasına şerh düşmesinin ardından Kahramanmaraş’a atanan hâkim: Benim tayinim yargıyı hizaya getirme tayinidir

"Yasama ve yürütmeden bir çitle ayrılmalı ve sınır konmalıdır"

21 Haziran 2022 12:37

Hâkimler Savcılar Kurulu, Adli ve İdari Yargı 2022 yılı Kararnamesi ile 5426 hakim, 33 başsavcı ve 351 yerel mahkeme üyesinin yerini değiştirdi. Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin davada dosyanın Suudi Arabistan'a gönderilmesine şerh düşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir, Kahramanmaraş'a atandı. Demir, “Benim tayinim yargıyı hizaya getirme tayinidir” açıklamasını yaptı.

Demir, Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin’in sorularını yanıtladı.

Demir şunları kaydetti:

“Yargı erki herhalde bu kararı şaşkınlıkla karşılamıştır. Bu kararı yargıyı hizaya getirme kararı olarak görecektir. Yasama, yürütme, yargı bağlamında yargının özerk olması gerekmektedir. Yasama ve yürütmeden bir çitle ayrılmalı ve sınır konmalıdır. Kimsenin müdahale etmediği bir alan!

"Beklemediğim bir tayindi"

Kararnameye giren arkadaşlara haber veriliyordu. Bana haber verilmedi. Beklemediğim bir tayindi. Mesaj gelseydi atamam olacağını düşünürdüm. Bana bir mesaj gelmedi.

"Aynı kararı defalarca veririm"

Aynı kararı defalarca veririm. Çünkü bizim mevzuatımıza da Avrupa Sözleşmesi'ne de uygun bir karar verdim. Hukuki anlamda doğru bir karar.

"Benim durduğum yer, demokrasi, insan hakları ve özgürlük"

Kararı verirken müzakere ederiz. Ancak Adalet Bakanlığı'nın davanın devrine olumlu baktığını açıklamasından sonra ne denilebilir ki? Benim durduğum yer, demokrasi, insan hakları ve özgürlük. Bu değerlere sahip olan birisiyim."

TIKLAYIN | Kaşıkçı davasına şerh düşmesinin ardından Kahramanmaraş’a atanan hâkim: Mesleği bırakacağım