Kültür-Sanat

Kardeş Türküler solisti Vedat Yıldırım: Ahmet Kaya'nın üzerinden 19 geçti, değişen hiçbir şey yok

"Kürt sorununda silahla çözüm arayanlar Kürtlerin dili üzerinde de baskısını ağırlaştırarak devam ediyor"

16 Kasım 2019 12:38

Ahmet Kaya'nın memleket hasreti ile Paris'te son nefesini vermesinin üzerinden 19 yıl geçti. Kaya'nın ölüm yıl dönümüde konuşan Kardeş Türküler üyelerinden Vedat Yıldırım, bunca yıla rağmen Türkiye'de hiçbir şeyin değişmediğini ifade ederek, "Bugün de Kürt bir sanatçı aynı konuşmayı yapsa yine ırkçı saldırıların hedefinde olacaktır” dedi. 

Ahmet Kaya, 16 Kasım 2000'de, “Hoşçakalın Gözüm” isimli albümünün çalışmaları sırasında, Paris'deki evinde bir gece geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Cenaze merasimi Paris Kürt Enstitüsü'nde yapılan Kaya, 17 Kasım 2000'de 30 binin üzerinde kişinin katıldığı törenle kendisi gibi sürgünde yaşamını yitirmiş yönetmen Yılmaz Güney’in defnedildiği Paris'in Père Lachaise Mezarlığı’a defnedildi.
 
Kaya’ya yapılan saldırının üzerinden 19 yıl geçtiğini belirten Kardeş Türküler grubu üyesi Vedat Yıldırım, “Buna rağmen Türkiye’de Kürtlere ve Kürtçeye bakış açısı değişmiş değil. Kürt sorununda silahla çözüm arayanlar Kürtlerin dili üzerinde de baskısını ağırlaştırarak devam ediyor. Kayyumlar ile birlikte belediyelerin Kürtçe çalışma yapan birimleri kapatılıyor. Festivallerde Kürtçeye yer verilmiyor. Muhtemelen benzer bir gecede Kürt bir sanatçı aynı konuşmayı yapsa yine ırkçı saldırıların hedefinde olacaktır. Yani 19 yıldır değişen bir şey olmadı” dedi.
 
Kaya için “Hep Sonradan” adlı bir tiyatro oyunu yaptıklarını da hatırlatan Yıldırım, “Ahmet Kaya şarkılarını söylemek, onu insanlara hatırlatmak bizim için gururdu. Kaya bizim iki gözümüzdür” diye konuştu.