Politika

Karar yazarı: NATO zirvesinde kimse için bir zafer yok

Karaalioğlu, İsveç ve Finlandiya'nın imza attıkları mutabakat metinlerine uymamaları için bir sebepleri olmadığını belirtti

02 Temmuz 2022 10:15

Karar gazetesi yazarı Mustafa Karaalioğlu, İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nde İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabulü sürecine ilişkin olarak "Biz dahil üç ülke de zafer kazandığını, süreçten başarıyla çıktığını ve istediğini aldığını söylüyor. Oysa ortada kimse için bir zafer yok. İki ülkenin NATO yolu açıldı. Türkiye için ise bu imza PKK ve FETÖ konusunda hassasiyetini anlatmak ve yeniden göstermek için bir fırsat oldu. Hukuki garanti elde edilemedi ama hassasiyetlerimiz bütün müttefiklere bir kez daha duyuruldu." diye yazdı.

Karaalioğlu, İsveç ve Finlandiya'nın mutabakat metnine uymayacağı dair endişelerine ilişkin olarak ise şunları dedi:

" Metne bakıldığında bunun yersiz olduğu anlaşılacaktır. Çünkü altına 'imza attıkları' maddeleri yerine getirmemeleri için bir sebep yoktur. Bağlayıcı cümlelere hemen hemen hiç yer verilmemesi ve metin dilinin taraflara sunduğu geniş yorumlama imkanı sayesinde, imza attıkları her şeye kolaylıkla uyacaklardır. Üçlü mutabakat muhtırasının vadettiklerine bakıldığında da bu açıkça görülecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Bize 73 teröristi göndermek zorundalar' sözü hayata geçebilir mi? Bu kadar çok sayıda kişiyi Türkiye’ye iade ederler mi? Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto bu sözlere cevap olarak, 'Türkiye ile üzerinde mutabık kaldığımız her şey imzalı belgede yazıyor. Türkiye ile Madrid’de bireyler ya da insanların listesi üzerinde görüşme gerçekleşmedi' diyor. Yani, genel olarak teröre karşı işbirliği sözü tekrarlandı ama iade prosedürü eskisi gibi devam edecek…" 

Yazının tamamı için tıklayın