Ekonomi

Karar yazarı Kahveci: Erdoğan'ın konuşmasından sonra 30 kuruş artan dolar, Hazine garantili müteahhitlerin alacaklarını 50 milyar lira artırdı

10 Ağustos 2021 08:26

Karar yazarı İbrahim Kahveci, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon programında enflasyon-faiz teorisinden bahsettikten sonra doların yükselmesine ve hazine garantili iş yapan müteahhitlerin cebine giren paranın katlandığına değindi.

Kahveci köşesinde şöyle yazdı:

"Bakın daha son dönemde dolar gayet sakindi. Hatta 25 Haziran günü gördüğü 8,80 zirvesinin ardından önce yatay seyretmiş ve ardından 8,30’a kadar düşüş yaşamıştı. Sonra birden sert bir yükselişle yeniden 8,70 sınırına dayandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine bir TV kanalında yine bilindik enflasyon&faiz teorisinden bahsetti. Ve yine bilindik kur yükselişi yaşandı...

Acaba bu maliyet artırıcı konuşmaları defalarca hangi dış güç yaptırmış olabilir? Mesela Hazine garantili müteahhitlerin sözleşmeleri İngiliz tahkiminde bekliyor. Ülke yıkılsa da onlar paralarını alacaklar ve alıyorlar.

Londra tahkimleri için mi kurları artırmak istiyoruz? TL değer kaybetsin ve Londra Tahkimde bekleyen Hazine garantili müteahhitler TL bazında daha çok para alsınlar mı isteniyor?

Bunu tam olarak bilemiyoruz tabii. Ama Türkiye olarak 2013’ten beri şu enflasyon ve faiz teorisinden çekmediğimiz kalmadı.

Artık Merkez Bankası şu faizleri her ay 3-5 puan düşürmeye başlasın ve kısa süre sonra yüzde 5’lere kadar çeksin ki, ne olacağını hep beraber görelim. Her yanlışımıza dış güçler bahanesi bularak toplumu daha ne kadar avutabiliriz?

Dolar artık yine 8,60’ın üzerine çıktı. Bir konuşma 30 kuruşa mal oldu. Ve bu 30 kuruş Hazine garantili müteahhitlerin alacaklarını 50 milyar lira artırmış oldu."

Yazının tamamı için tıklayın