Ekonomi

Karar yazarı Kahveci: AK Parti’nin 2008 reformuyla emeklilik sistemi kilitlendi

"Daha çalışmak isteyenlere bile iş bulamazken, emeklilik isteyenlere nasıl iş bulun ve çalışın diyeceğiz"

18 Kasım 2019 09:02

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin, “Tutturmuşlar erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Arkadaşlarıma söylüyorum; beni bu yola asla teşvik etmeyin. Ülkeme zararı olan şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum” sözlerini yorumladı. Kahveci, AKP’nin 2008 yılında yaptığı reform ile emeklilik sisteminin kilitlendiğine dikkati çekerek, “Gelecek nüfusa bir kamu mal varlığı bırakmadık. 10-15 yıl sonra bize emekli maaşı ödeyecek bugünün yeni nüfusu arkadan gelmiyor. Kısaca gelecek nesil sayısı hem çok az, hem de onlara çok kötü bir miras bırakıyoruz. Acaba çocuklarımız reddi miras yaparsa ne olacak?” dedi.

Kahveci, Türkiye’deki işsiz sayısının artışına vurgu yaparak, “55,6 milyon orta yaş nüfusun 32,7 milyonu (%58,8) çalışma piyasasında. Ama bunların bile 4,6 milyonu işsiz. Daha çalışmak isteyenlere bile iş bulamazken, emeklilik isteyenlere nasıl iş bulun ve çalışın diyeceğiz” ifadesini kullandı.

 Kahveci yazısında şunları söyledi:

"Maaş bağlama oranını yüzde 50’den yüzde 35’e düşüren bizdik. Sonra da BES’e girin yüzde 25 Hazine desteği verelim diyen de biziz. Madem destekleyeceğiz neden çok çalışanın maaşını artırıcı destek vermiyoruz?

Türkiye’de çalışanın da süründüğü, emeklinin de süründüğü bir düzen kurduk. Maalesef hepsi siyasetin ağzına bakıyor. Oradan gelecek ulufeler ile hayatlar şekilleniyor. Mesele sistemi siyasetin lütfü ile şekillenmesinden kurtarmak istemiyoruz.

Çalışana ve çalışmak isteyene iyi bir iş ve sosyal imkanlar sağlamak, sonrada çalışmayı teşvik edip, erken emekliliği cazip olmaktan çıkartmak gerekiyor. “Ben yokum” demekle sorunlar çözülmediği gibi birikmeye de devam ediyor”

 Yazının devamı için tıklayın