Gündem

Karar yazarı Emek: Genç doktorlar hasta görmeyen alanları tercih ediyor

"Şehir hastanelerine yapılan israf ödemelerine başlanması neticesinde doktorlar başta olmak üzere sağlık emekçilerine ödeyecek para kalmadı"

10 Temmuz 2022 10:11

Karar gazetesi yazarı Uğur Emek, sağlık sistemiyle ilgili yazdığı bugünkü yazısında genç doktorların hastaları görmedikleri biyokimya, patoloji ve radyoloji gibi alanları tercih ettiğini belirtti.

Emek, sağlık sisteminde bir doktorun hasta başına 5 dakika muayene süresi olduğunu, doktorların ise risk almaktan kaçındığı için envayi çeşit tetkik istediğini belirtti. Genç doktorların ise bu durumdan kaçınmak için risksiz alanları tercih ettiğini belirten Emek şöyle yazdı:

"Genç doktorlar tıpta uzmanlık sınavında beyin cerrahisi, genel cerrahi ve kadın hastalıkları gibi zor ve riskli uzmanlık alanları yerine; hastalardan uzak kaldıkları biyokimya, patoloji ve radyoloji gibi hasta görmeyen alanları tercih ediyorlar.

Kıdemli doktorlar ve üniversite profesörleri bile zor vakalarda ameliyatlara girmekten çekiniyorlar.

Sizler tetkikler için aylarca süre bekliyorsunuz. Üstüne SGK’nın ödemeleri ve açıkları çığ gibi büyüyor."

"Sağlık emekçilerine verecek para kalmadı"

Sağlık harcamalarının AKP öncesinde toplam GSYH oranının sırasıyla yüzde 1,5 ve 1,4 olduğunu belirten Emek, " İzleyen yıllarda sağlık bütçesi azaltıldı ve yüzde 1’lere kadar düştü. Daha doğrusu Ak Parti iktidarından önceki yüzde 1,5 seviyesine ulaşamadı. Salgın yılı 2020’de bile bu oran ancak yüzde 1,4 olarak gerçekleşti." dedi.

Emek "Sağlık Bakanlığı bütçesinin küçülmesi ve şehir hastanelerine yapılan israf ödemelerine başlanması neticesinde doktorlar başta olmak üzere sağlık emekçilerine ödeyecek para kalmadı." diye yazdı.

Yazının tamamı için tıklayın