Gündem

Karar yazarı Akif Beki: İntiharı bir politik eylem biçimi havasına sokan sahte duyarlılık şovları batsın

16 Kasım 2019 07:57

Karar yazarı Akif Beki, yakın zamanda birbiri ardına yaşanan aile ölümlerine ilişkin medyada yer alan haberlere sitem etti. Uzmanların taklit intiharlara sebebiyet verebileceği için yaptığı uyarıları haırlatan Beki, "İntiharı bir politik eylem, bir protesto biçimi havasına sokan sahte duyarlılık şovları batsın. 'İntihar eğilimi hastalık mı ki bulaşsın, moda mı ki taklit edilsin, başka çare ve kurtuluş kalmayınca sağlıklı insanlar da intihar eder, gazetede okuyarak TV'de izleyerek kafası bulanıp kim canına kıyar' zevzekliklerini bırakalım, vebali ağır!" dedi.

Geçen haftalarda Fatih'te dört kardeşin, Antalya'da da ikisi çocuk dört kişilik bir ailenin siyanürle ölümünün ardından dün de benzer bir haber İstanbul Bakırköy'den geldi. Biri çocuk üç kişilik bir aile evinde ölü bulunurken AFAD ekipleri siyanür bulgusuna rastladıklarını açıkladı. Son zamanlarda yaşanan intihar olayları ülke gündemini meşgul ederken, Karar yazarı Akif Beki, bu dönemde uzmanların yaptığı uyarılara dikkati çekti. İntihar olaylarının sorumsuzca haberleştirilmesine tepki gösteren Beki, şunları kaydetti:

"Yahu yalvarıyor uzmanlar. Israrla uyarıyorlar 'etmeyin, hayati önemdedir, intihara meyilli ise etkiler tetiklersiniz, cana mal olur, kurtarılabilecek hayatları karartırsınız' diye. Ama takan kim!

1970'lerde İngiltere'de kendini yakarak intihar olayı köpürtülünce aynı yöntemle intiharların sayısı görülmedik ölçüde artmış. Avusturya medyasına veya bizdeki köprüden atlama haberlerine kısıtlamalar getirilen dönemde belirgin azalma olmuş. Aksi durumlarda, taklit intihar patlaması yaşandığına dair sağlam istatistikler mevcut. Özellikle de yöntemin ayrıntılı tasviri ve büyütülmesi, ölümcül bir hata deniyor.

Yine de sorumluluk davetine icabet etmez mi bir medya, etmiyor işte. Hele sözüm ona duyarlılık kumkuması sosyal medyada hak getire, zerresi yok."