Gündem

Karamollaoğlu: Tayyip Bey'in tekrar aday olabilmesi, Meclisin kararıyla olur

"Seçim tarihi belli olmadan adaylar belirlenmez"

14 Ağustos 2022 22:28

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, iki günlük programı için Bursa'ya geldi. Karamollaoğlu, "Seçimlerin ne zaman yapılacağı konusunda tek yetkili kişi Cumhurbaşkanı olduğu için bir tahminde bulunmak kolay değil. Tayyip Bey eğer seçimlerin daha önce yapılmasını uygun görürse kendisi için kararı alır, kimse de mani olamaz. Ancak kendisinin tekrar aday olabilmesi, Meclis'in kararıyla olur. Bugünkü Anayasa'ya göre üçüncü dönem olmuş olacak. Bu noktada bir düşüncesi var mı bilmiyoruz" dedi. 

Bursa Sivaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği'nde hemşerileriyle bir araya gelen Karamollaoğlu, dernek üyeleriyle sohbet etti.  

"Koalisyon diye bir şey yok artık"

Karamollaoğlu, şöyle konuştu:

"Koalisyon diye bir şey yok artık aslında. Yani 6'lı masa benim kanaatim devam eder. Ama 6'lı masanın eskiden olduğu gibi büyük bir önemi kalmadı. Seçim kanununda değişiklik yapılınca, beraber olmanın getirdiği ekstradan bir avantaj vardı, o kalktı. Ama onun kalkması aslında bizi de etkiler. Fakat Bahçeli'yi daha çok etkiledi. Yani onun oyları yüzde 6'ya düşünce milletvekili çıkaramama ihtimali çıktı ortaya şimdi. Ne olacak, bakalım. Acaba sonbaharda bir seçim olur mu? Yani bir kişi karar verecek. Tayyip Bey'in neye göre karar vereceğini bilemiyorum. 

Gözüken o ki AK Parti oylarında ciddi bir düşüş var. Bu her yerde görülüyor. Ama bu ne manaya geliyor? Ne kadar olacak? Ortaya konan tablo biraz fazla gibi gözüküyor düşüşün. Cumhurbaşkanlığında öbürü kadar değil. Yani Tayyip Bey'in şahsına müteveccih. Seçmen biraz daha tutarlı, oraya bağlı gibi gözüküyor ama partiye gelince aynı seviyede değil destek." 

"Kendisinin tekrar aday olabilmesi Meclis'in kararıyla olur" 

Seçimlere yaklaşık 10 ay kaldığını belirten Temel Karamollaoğlu, "Bir seneden daha kısa bir zaman. Ancak seçimlerin ne zaman yapılacağı konusunda tek yetkili kişi Cumhurbaşkanı olduğu için bir tahminde bulunmak kolay değil. Tayyip Bey eğer seçimlerin daha önce yapılmasını uygun görürse kendisi için kararı alır, kimse de mani olamaz. Ancak kendisinin tekrar aday olabilmesi, Meclis'in kararıyla olur. Bugünkü Anayasa'ya göre üçüncü dönem olmuş olacak. Bu noktada bir düşüncesi var mı bilmiyoruz. Yalnız eğer öyle bir düşüncesi varsa kendisi büyük ihtimalle başka birisini de aday gösterebilir. Ama ben bunu biraz zayıf bir ihtimal diye görüyorum.

Bu noktada muhalefette bulunan şu anda 6 partinin bir araya gelip bu konuları görüşmesi bir bakıma seçimlere müşterek bir hazırlık içinde olmalarını önemsiyorum. Ümit ederim ki bu hazırlıklar müspet bir istikamette gelişir. Normal kanuni prosedürün dışında bir yola girmez Türkiye. Bundan dolayı da bizim yani biraz daha dikkatli olmamıza, bu seçimlerin huzur ve barış içinde yapılmasını sağlamaya ihtiyacımız var. Allah yardımcımız olsun" ifadelerini kullandı.

"Seçim tarihi belli olmadan adaylar belirlenmez"

Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için ısrar edildiğine dikkat çeken Karamollaoğlu, "Yani hiçbir yerde seçim tarihi belli olmadan adaylar belirlenmez. Bu genel kuraldır. Onun için seçim tarihi belirlendi mi, en az üç ay var demektir seçime. O zaman da süratle bir karar verilir. Ve o karara göre de icraat yapılır diye ümit ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanlığına aday olma konusunda niyetinin olup olmadığı sorulması üzerine Temel Karamollaoğlu, "Ben o konuda görüşümü daha önceden söyledim. Takdir neyse o olur, bakalım. Görelim Mevla'm neyler? Ne eylerse güzel eyler" diye konuştu.

6'lı masanın üyelerinden birisinin de Saadet Partisi olduğunu hatırlatan Karamollaoğlu, "Hasbelkader son toplantı bizim ev sahipliğimizde önümüzdeki pazar günü yapılacak. Yani uyum içinde bugüne kadar bir çalışma yapıldı. Bazı prensip kararları alındı. Bundan sonra da bu çalışmaların nasıl olacağına dair birkaç adımın daha atılmasına ihtiyaç var kanaatindeyim. Çünkü geçmişte de söylemiştim. Daha önceden, yani koalisyonlar seçimden sonra yapılır. Ama bu sefer Cumhurbaşkanlığı seçimi esas olduğu için Cumhurbaşkanlığından bir kişi desteklenecekse onunla kim aday olacaksa bir mutabakat sağlanması gerekir ki, herkes o mutabakata göre politikalarını belirlesin. Onu da önümüzdeki birkaç ay zarfında görürüz diye ümit ediyorum" dedi. (DHA)