Gündem

Karadeniz Holding, Lübnan'a elektrik tedarikini kestiğini açıkladı: 18 aydır ödeme yapılmıyor

14 Mayıs 2021 15:30

Karpowership firması altında Lübnan'ın elektriğinin yüzde 25'ini karşılayan Karadeniz Holding, Lübnan yetkilileriyle yaşanan maddi ve hukuki anlaşmazlıkların çözülmemesi üzerine elektrik üretimini durdurdu.

Ekonomik krizdeki Lübnan'a elektrik tedarikinin dörtte birini sağlayan Karadeniz Holding, Beyrut hükümetinin borçlarını ödememesi ve yüzer santrallerine el koyma tehdidinde bulunması gerekçesiyle tedariki kestiğini duyurdu. Karadeniz Holding'in yüzer tesislerini işleten Karpowership şirketinden Reuters'a yapılan açıklamada sorunun çözümü için çaba sarf edildiği belirtildi.

Açıklamada, "Elektrik üretimini durdurmaktan dolayı üzgünüz. Yaklaşık 18 aydır Lübnan hükümetine oldukça esnek davrandık ve herhangi bir ödeme veya ödeme planı sunulmadığı halde bu süreçte elektrik tedarikini sürdürdük, çünkü ülke zor zamanlardan geçiyor. Fakat hiçbir şirket böyle bir riskli ortamda faaliyete devam edemez" denildi.

"Lübnan'ın 100 milyon dolardan fazla borcu birikti"

Karpowership Ticari Operasyonlar Grup Başkanı Zeynep Harezi, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Lübnan yargısının şirkete herhangi bir resmi bildirimde bulunmadığını, söz konusu girişimin hukuki bir dayanağı olmadığını söyledi.

Harezi, Lübnan'a 2013'ten beri enerji gemileriyle elektrik tedariki sağladıklarını belirterek "Lübnan'daki ekonomik sorunlar nedeniyle 18 aydır ödeme alamıyoruz ama yıllardır çalıştığımız bir ülke olduğu ve sonrasında da salgın yaşandığı için üretime devam ettik. Bu süreçte Lübnan'ın 100 milyon dolardan fazla borcu oluştu. Fakat Lübnan yerel makamlarının hukuksuz ve haksız şekilde bizden talep ettikleri ödeme nedeniyle oradaki varlıklarımız, itibarımız ve işimiz şu an tehdit altında" dedi.