Gündem

Kapı kolu parçalanan, duvarları soyulup poşete konulan Ayasofya’da şeritli önlem!

28 Mayıs 2022 07:14

İbadete açıldığından bu yana kapı kolu parçalanan, duvarları soyulup poşete konulan Ayasofya’da şerit önlemi alındığı görüldü.

Cumhuriyet’ten Sena Tufan’ın izlenim haberine göre, camiye girişte müze zamanından kalma X-ray cihazları olmasına karşın herhangi bir arama yapılmıyor. Görevliler, çantaların aranmadığını sıklıkla ziyaretçilere hatırlatıyor. Camiye girilmeden önce görevliler başı açık ve kısa kıyafetli olan ziyaretçileri, örtünmeleri için uyarıp örtü satış noktasına yönlendiriyor. Diğer camilerde ücretsiz bir şekilde kullanılıp geri bırakılan örtüler olmasına karşın Ayasofya’da tek kullanımlık örtüler satılması dikkat çekiyor. Örtü satış noktasında, dört farklı kalemde ürün satılıyor. Fiyatları ise şu şekilde: Şal 30 TL, tüm vücudu kapatan giysi 30 TL, el baskılı tülbent 30 TL, tek kullanımlık başörtü 10 TL. Buradan örtüsünü temin eden ziyaretçiler örtündükten sonra içeri girebiliyor. Camiye ziyaretçilerin ayakkabı ile girmesine izin verilmiyor. Girişlerde yine görevliler, ayakkabı ile girilmemesi uyarısı yapıyor.

Cami içerisinde görevliler ile turizm polisleri denetimi sağlıyor. Ancak ziyaretçi yoğunluğu çok fazla olduğu için denetim aksıyor. Cami içerisinde hem gezmek hem de ibadet etmek için gelenler olduğundan kargaşa söz konusu. Geçen günlerde ülkenin gündemine oturan duvarların soyulma görüntüsünde yer alan bölge ise “İmparatorluk Duvarı”. Kazınıp dökülen tozları poşete doldurulan bu duvarın uzunluğu yaklaşık 10 metre. Söz konusu tahribattan sonra ise önüne yalnızca siyah güvenlik şeridi çekilerek önlem alınmış. Öte yandan polisler, güvenlik şeridinin tahribattan sonra eklendiğini ve cami içerisinde görevli polis sayısının artırıldığını aktardı.


TIKLAYIN - Ayasofya'nın tarihi İmparatorluk Kapısı'na zarar verildi