Gündem

Kadri Gürsel: Erdoğan 23 Haziran’ın galibini açıkladı

"Erdoğan, 23 Haziran’a birkaç gün kala buna müracaat edemiyor"

19 Haziran 2019 08:33

Gazeteci Kadri Gürsel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmadaki söylemlerini değerlendirdi. Gürsel, Erdoğan'ın CHP'nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu'nun seçimi kazanacağını farkında olarak ya da olmayarak söylediğini belirterek, "Erdoğan ‘sandığa gömmek’ şeklindeki ifade kalıbını geçmişte rakipleri karşısında çok kullanmıştır ama 23 Haziran’a birkaç gün kala buna müracaat edemiyor. Çünkü İmamoğlu’nu ‘sandığa gömemeyeceklerini’ biliyor" ifadesini kullandı. 

Gürsel, Diken'de yayımlanan, "Erdoğan 23 Haziran’ın galibini açıkladı" başlıklı yazısının bir bölümünde şunları kaydetti:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 Haziran’da İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, 23 Haziran’da YSK vasıtasıyla tekrarını temin ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini Ekrem İmamoğlu’nun yeniden kazanacağını, farkında olarak ya da olmayarak teslim etti.

Erdoğan’ın bunu nasıl yaptığını göstermeden önce konuşmasının ilgili kısmını olduğu gibi aktarıyorum:

“Herkesi kucaklamak için geliyorum diyen kişi, Ordu’da bu devletin, bu milletin valisine ‘it’ diyor. Bu nasıl kucaklama yahu? Sen her şeyden önce bu milletin valisine tahammül edemiyorsun. Sen İstanbul gibi bir şehre belediye başkanı olmak için yola çıkıyorsun. Böyle bir kişi benim milletimden, başta Ordu valimizden özür dilemedikçe böyle bir adaylığa layık olmaz, böyle bir makama gelemez. Bu makamda bulunanların her şeyden önce edeple bu makama gelmesi lazım.”

(...)
Konuşmalarını on yıllardır dinlediğim ve söylemini anladığım Erdoğan, İmamoğlu’nun seçilmesini önleyebileceğini hissetseydi, ‘Ordu hadisesi’ dolayısıyla CHP adayına “Bu millet seni sandığa gömer” der, ‘makama gelmek’ten falan hiç bahsetmezdi. Erdoğan ‘sandığa gömmek’ şeklindeki ifade kalıbını geçmişte rakipleri karşısında çok kullanmıştır ama 23 Haziran’a birkaç gün kala buna müracaat edemiyor. Çünkü İmamoğlu’nu ‘sandığa gömemeyeceklerini’ biliyor.