Gündem

Kadın ve çocuk örgütleri: "Çocuk yaşta evlilikleri yasal olarak 'affedilebilir' konuma getirecek olan tasarıya karşı mücadele edeceğiz"

27 Aralık 2019 13:33

Nafaka Hakkı Kadın Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu temsilcileri, çocuk evliliklerinde verilen cinsel istismar cezalarının “Şikâyet olmaması ve aradaki yaş farkının 15’i geçmemesi” durumunda affını ön gören  yasal düzenlemeye ilişkin CHP Milletvekilleri ve çocuk örgütleri temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda, gündeme gelen tasarıyla çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin meşrulaştırılmaya ve teşvik edilmeye çalışıldığı vurgulandı. Kadın ve çocuk hakları dernekleri, çocuk yaşta evlilikleri yasal olarak 'affedilebilir' konuma getirecek olan tasarıya karşı mücadele edeceklerini açıkladı. 

Platform, 25 Aralık tarihinde CHP Genel Merkezi’nde Çocuk İhmalini ve İstismarını Önleme Derneği, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı ve Ankara Barosu Gelincik Merkezi temsilcileriyle CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ve CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse ile görüştü.

Görüşmede, Ocak ayında istismar Meclis gündemine geleceğine dair haberlerin çıktığı yasa tasarısına ilişkin konuşuldu. Toplantıda, AKP'nin 2016'dan beri çocuk istismarına af getirme yolunu açan düzenlemeler üzerinde çalıştığı belirtildi. 2016 yılında Türk Ceza Kanunu’nun çocuklara yönelik cinsel istismar suçunu düzenleyen 103. Maddesine de 15 olan rıza yaşını aşındırmak üzere 12 yaş kademelendirmesi getirildiği hatırlatılan toplantıda, çocuk yaşta istismar edilen kadınların, ileriki yaşlarda da şiddet döngüsü içerisinde yaşadıklarının altı çizildi.

CHP’li milletvekilleri çocuk istismarının ve evliliklerinin önünü açacak böyle bir affın Meclisten geçmemesi için ellerinden gelen desteği vereceklerini belirttiler. Toplantıda, var olduğu söylenen mağduriyetlerin giderilmesi için istismar edilen kız çocuklarının devlet tarafından sosyo-ekonomik tedbirlerle desteklenmesi gerektiğini de belirtildi.

Ortak eylem planı oluşturuldu

18 yaşın altındaki tüm evliliklerin çocuk evliliği olduğu ve engellenmesi için gerekli yasal ve politik önlemlerin bir an evvel alınması gerektiğinin üzerinde duruldu. Kadın ve çocuk hakları dernekleri ile meslek örgütleri çocuk istismarının yasal olarak affedilebilir olduğu görüşünü yerleştirecek bu yasa tasarısına karşı birlikte mücadele edeceklerini söylediler ve ortak bir eylem planı oluşturdular.

6 Ocak'ta basın açıklaması yapılacak 

CHP’li Milletvekilleri çocuk istismarının affedilmesine karşı duracaklarını ve kadın örgütleri, çocuk hakları örgütleri ve meslek örgütlerinin konuyla ilgili tüm çalışmalarına destek vereceklerini belirttiler. Toplantıda kadın örgütleri, çocuk hakları örgütleri ve meslek örgütleri Meclis açılmadan bir gün önce, 6 Ocak Pazartesi günü saat 11:00’de tüm Türkiye’de eş zamanlı bir basın açıklaması yaparak söz konusu af tasarısına karşı tepkilerini kamuoyuna duyurma kararı aldı.