Kültür-Sanat

Kadın Şiirleri Festivali Onur Ödülü'nü alan Kaftancıoğlu: Deli hallerimizi, kadın hallerimizi, kayısı dallarını sallayan rüzgarımızı seviyorum

09 Kasım 2019 13:06

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Feminİstanbul Kadın Şiirleri Festivali Kartal’da düzenlenen bir törenle başladı. Festivalin Onur Ödülü’ne layık görülen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu “Şiir şiddeti yener. Bu yüzden şairleri cezalandırıyorlar. Son zamanlarda bildiğiniz üzere şiir okuyanları da cezalandırıyorlar. İnadına yazacağız, inadına okuyacağız” dedi. Kaftancıoğlu konuşmasını ""Gülten Akın'ın ‘Kestim Kara Saçlarımı’ şiirinde kurtuluşu muştalayan, kurtulanı selamlayan ‘Aydınlığım, deliyim, rüzgarlıyım’ diye bir dize vardır. Deli hallerimizi, kadın hallerimizi, aydınlığımızı, kayısı dallarını sallayan rüzgarımızı seviyorum” sözleriyle bitirdi.

Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Feminİstanbul Kadın Şiirleri Festivali başladı. UNESCO’ya bağlı Uluslararası Şiir Organizasyonları arasında yer alan ve bu yıl ‘’Kadın şiddeti yener’’ sloganıyla gerçekleştirilen festivalin açılış törenine CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, CHP 26. Dönem Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Yeşim Ağırman, CHP Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi ile çok sayıda davetli katıldı.

Eşitlik ve özgürlük vurgusunun yapıldığı törende Nazım Hikmet’in şiirini okuduğu için de hapis cezası alan CHP İstanbul İl Başkanı  Canan Kaftancıoğlu'na festivalin onur ödülü verildi. Kaftancıoğlu ödülünü Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ile önceki dönem CHP MYK Üyesi ve Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı'nın elinden aldı.

"Şiir şiddeti yener"

Ödül için sahneye gelen Kaftancıoğlu konuşmasında "Tüm dünyada şiddetin ve sömürünün arttığı bir dönemde sizinle şiir festivalinde buluşmak oldukça mutluluk verici. Şiir şiddeti yener. Bu cümle bazı kesimler için oldukça tehlikeli çünkü dünyayı şiddetle yönetiyorlar. O yüzden şairleri ve şiir okuyanları cezalandırıyorlar. Dünyayı şiir okuyan kadınlar kurtaracak. Bu sebeple inadına yazıp, inadına şiir okumaya devam edeceğiz" dedi.

“Memlekette yaşamak zor ama kadın olmak hepsinden zor”

Kadınların kurtuluş mücadelesine de değinen Kaftancıoğlu "Kadınların kurtuluşu ya da özgürleşmesi dediğimiz şeyin yalnızca kadınların sürdürdüğü bir mücadeleyle gerçekleşmeyeceğini biliyoruz. Aynı şekilde bu sürecin başka toplumsal mücadele dinamikleriyle birlikte sürdürülmesi gereken bir şey olduğunu da görüyoruz. Memleketimde kadın olmak zor. Gerçi ne kolay ki? Memlekette yaşamak zor ama kadın olarak yaşamak, yaşama anlam katmak hepsinden zor" diye konuştu.

"Bu mücadele ‘Biz Mevsimi’nin en hakikatli bileşenlerini oluşturuyor"

İnadına şiir okuyacağını söyleyen Kaftancıoğlu şöyle konuştu:

"Ne demişti Gülten Akın: ‘Şimdi şaşıyorum bir toplu iğneyi, bir yaşantı ile karşılayanlara…’ Ve Ardından kendisine dayatılana karşı çıkarak, ‘yasayı töreyi bir kenara bırakarak’ kesmişti kara saçlarını. Buradaki sihirli sözcük göze alabilmenin harekete geçirdiği, başkaldırı ve kararlılık içeren ‘kesmek’ fiilidir. Bedel ödemeden olmuyor.

Kara saçlarını kesenler, çocuklarına, büyüdüklerinde acılar, yokluklar alacağını dahası ve en kötüsü çocuklar 17 yaşına geldiğinde onlara idamlar alacağını bilirler. Bilirler bilmesine ama onlara aydınlık bir geleceği şiirle, mücadeleyle, inançla armağan edeceklerini de görürler.

İşte bugün kadın mücadelesi, ülkemizin aydınlık birikimi üzerine çökmüş olan karanlığa karşı en güçlü, en kararlı dinamiklerden birini oluşturuyor. Zorbalık karşısında korkmuyor, baş eğmiyor, meydanlarda ve sokaklarda ‘Ben buradayım’ diyor. Bu mücadele ‘Biz Mevsimi’nin en hakikatli bileşenlerini oluşturmaktadır. Ve ben şiirle, şarkıyla, umudu büyüterek ve mücadele ederek biz mevsimini gerçek kılacağımıza sonuna kadar inanıyorum."

"Kayısı dallarını sallayan rüzgarımızı seviyorum"

Şiir, şarkı ve umutla mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Kaftancıoğlu konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Gülten Akın'ın ‘Kestim Kara Saçlarımı’ şiirinde kurtuluşu muştalayan, kurtulanı selamlayan ‘Aydınlığım, deliyim, rüzgarlıyım’ diye bir dize vardır. Deli hallerimizi, kadın hallerimizi, aydınlığımızı, kayısı dallarını sallayan rüzgarımızı seviyorum. İyi ki öyleyiz: İyi ki aydınlığız, iyi ki deliyiz, iyi ki rüzgarlıyız. Değil böyle bir etkinlikte ödül almayı; bulunmayı bile hayatımdaki en büyük ödül sayarım. Hepimiz şiirle yaşayalım, dünyayı şiirle güzelleştirelim.”