Gündem

Ege Üniversitesi'nde taciz

Bir kadın öğrencinin tacize uğramasının ardından Üniversite Senatosu açıklama yaptı

15 Ekim 2019 20:24

İzmir’de 34 yaşındaki A.Y.’nin Kredi Yurtlar Kurumu önünde bir kadın öğrenciyi taciz etmesiyle ilgili kadın öğrenciler kampüste güvende hissetmediğini söyledi.

Üniversite senatosu da bir açıklama yayınlayarak süreci takip edeceklerini açıkladı.

Kadın öğrenciler: "Güvende hissetmiyoruz"

'Demir Leblebi' isimli dergi etrafında bir araya gelerek kadın konulu çalışmalar yapan öğrencilerden Yağmur Beril Varol, daha önce rektörlüğe, öğrencilere, taciz ve saldırı durumlarında neler yapmaları gerektiği yönünde broşür dağıtmak istediklerini bildirdiklerini ancak olumlu bir yanıtla karşılaşmadıklarını iddia etti. Varol, "Biz kampüste yürürken kendimizi güvende hissetmiyoruz. Güvenlik sayısı çok, ancak işlerini yaptıklarını düşünmüyorum" dedi.

Öğrencilerden Ceyda Bostancı da kampüs içindeki birçok alanın karanlık olduğuna dikkat çekerek, "Son taciz olayının olduğu alan, olayın duyulmasının ardından aydınlatıldı. Rektörlük, tacizcinin bir dakikada yakalandığını söylüyor ancak güvenliklerin 15 dakika sonra geldiğini bizler biliyoruz. Olay, Türkiye'nin gündemine oturunca hassasiyet gösteriliyor, duyulmadığı takdirde ise soruşturma bile açılmıyor" diye konuştu.

Öğrencilerden Asya Erdal ise, kütüphaneye giderken kendisini hiç güvende hissetmediğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Bir çok yerde aydınlatma sistemi yok, ancak sorun bu değil. Zaten kadınlar gündüz vakitleri de tacize uğruyor. Buradaki sorun, 34 yaşında bir adamın kampüsümüze nasıl girebildiği. Bu konu, bizleri, kendimizi güvensiz hissetmeye sürüklüyor. Nitekim, okulda güvenlik personeli yok değil, var. Yeri geldiğinde, öğrenci kartımız olmadığı zaman bizleri bile almıyorlar okula. Bu şahsın nasıl alındığını bizlere açıklamalılar."

Üniversite Senatosu'ndan açıklama

Öte yandan Ege Üniversitesi Senatosu da konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ege Üniversitesi yönetimi olarak üniversitemizde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması amacıyla göreve geldiğimizi ilk günden itibaren birçok adım attık. Yerleşkemizdeki yaya yoğunluğunun bulunduğu bölgelere, üzerinde kamera sistemi olan ‘acil panik butonları’ yerleştirdik, gece aydınlatması ve kamera sistemlerimizi yeniledik.

“Bir dakikada müdahale edildi”

“Huzur ve güven ortamında eğitim faaliyetlerimizi sürdürmek için güvenlik önlemlerimizi arttırdık. Ayrıca yerleşke içinde güvenlik birimlerimize daha kolay ulaşılmasını sağlamak amacıyla 24 saat hizmet veren '5555 Hattı'nı uygulamaya aldık. Metruk binaları yıkarken, yerleşkedeki kör noktaları görünür kıldık. Tüm bu önlemlerimize rağmen öğrencimizin yaşadığı ve asla kabul edilemez talihsiz olaydan büyük bir üzüntü duymaktayız. Olay günü yerleşkemiz içinde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu Kız Öğrenci Yurdu'na bir akrabasını bırakmak üzere otomobiliyle gelen şüpheli, akrabasının öğrenci kimlik kartını göstermesi üzerine yerleşkeye alınmış. Akrabasını yurda bıraktıktan sonra da yerleşkemizden ayrılması gerekirken söz konusu üzücü olay yaşanmıştır. Güvenlik birimlerimize telefonla gelen ihbar üzerine motorize ekiplerimiz, '1 dakika' içinde söz konusu bölgeye giderek şüpheliyi etkisiz hale getirmiştir. Akabinde polise bilgi verilip, şüpheli polis ekiplerine teslim edilmiştir.

“En ağır cezayı alması için hukuki sürecin takipçisiyiz”

“Yargıya intikal eden konuyu yakından takip eden hukuk birimimize, şüphelinin en ağır cezayı alması için ne gerekiyorsa yapılması yönünde talimat verilmiştir. Ayrıca mağdur öğrencimiz ve ailesiyle görüşülerek her anlamda yanlarında olduğumuz ifade edilmiştir.

“Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da öğrencilerimiz ile akademik ve idari personelimizin huzur ve güven ortamında eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürebilmeleri için 24 saat esasına göre güvenlik uygulamalarımızı geliştirerek devam edeceğiz.”