Gündem

Kadıköy'deki Suruç anmasında gözaltına alınan 106 kişiden 104'ü serbest bırakıldı; 2 kişiye ev hapsi verildi

21 Temmuz 2022 19:25

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, IŞİD tarafından katledilen 33 kişi için İstanbul Kadıköy’de düzenlenmek istenen anma etkinliğinde dün gözaltına alınan 106 kişiden 104’ü serbest bırakıldı. İki kişi hakkında bir aylık ev hapsi şeklinde adli kontrol uygulandı.

Gözaltına alınan iki çocuk, götürüldükleri Çocuk Şube’de ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların da bulunduğu 104 kişi ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Haklarında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet' suçundan işlem yapıldığı öğrenilen 104 kişiden 90’ı, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

2 kişiye ev hapsi verildi 

Haklarında, 'Görevi yaptırmamak için direnme' suçundan da işlem yapılan 16 kişi ise Anadolu Adliyesi'ne sevk edildi. Dosya üzerinden inceleme yapan savcılık, 2 kişiyi tutuklanma; 14 kişiyi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.

Nöbetçi Hakimlik, tutuklama talebiyle sevk edilen 2 şüpheliye 1 aylık ev hapsi verdi. Diğer şüpheliler ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İstanbul Valiliği açıklama yapmıştı

Dün yapılmak istenen anma etkinliğinde gözaltına alınanlar ile ilgili İstanbul Valiliğinden yazılı açıklama yapılmıştı. Açıklamada şöyle denilmişti:

“Kadıköy ilçemiz Halitağa Caddesi ve çevresindeki sokaklarda toplanan şahıslara güvenlik görevlilerimizce Kadıköy Kaymakamlığı kararı bildirilerek, izinsiz yapılan toplantı, gösteri ve yürüyüşün sona erdirilmesi yönünde defaten uyarılarda bulunulmuştur. Yapılan uyarılara aldırış etmeyerek güvenlik görevlilerine mukavemette bulunan gruba müdahale edilmiş ve 106 şahıs gözaltına alınmıştır.” (ANKA) 

TIKLAYIN: Ankara, İzmir ve İstanbul'da Suruç anmasına polis müdahalesi: Gözaltılar var