Çevre

Javier Bardem, Küresel Okyanus Anlaşması'na destek istedi

Oscar ödüllü oyuncudan Times Meydanı'nda eylem

20 Ağustos 2019 12:28

Greepace’in Antartika Okyanusu elçisi, Oscar ödüllü oyuncu Javier Bardem, “Okyanusları Koru” kampanyası kapsamında Times Meydanı’nda “Küresel Okyanus Anlaşması Şimdi!” çağrısında bulundu. Bardem’in yaptığı çağrıya dev ekranlarda gösterilen deniz yaşamını tehdit eden görüntüler eşlik etti.

Oyuncu, yaptığı eylemle Birleşmiş Milletler'de yer alan hükûmetleri, 2030 yılına kadar okyanusların en az yüzde 30'unun korunmasını amaçlayan anlaşmayı imzalamaya çağırdı. 

Birleşmiş Milletler (BM), dün Küresel Okyanus Anlaşması’nın kabul edilmesi için yapmayı planladığı dört toplantıdan üçüncüsü gerçekleştirdi. Son toplantının 2020 yılının Nisan ayında yapılması planlanıyor. 

2018 yılının başında Greenpeace ile Antartika’nın en büyük koruma alanının oluşturulması amacıyla gemi yolculuğuna da çıkan Bardem, yaptığı açıklamada “Bu konferansta konuşulacak her şey okyanusların yaşamı ve insanlığın geleceği üzerinde derin bir etkiye sahip olacak. Delegeler Küresel Okyanus Anlaşması üzerine çalışırken dünyanın onları izlediğini bilmeli. Bu görüşmelerin yanlış yönde ilerlemesine izin veremeyiz” dedi.  

BM’de toplantı sürerken, binanın yanında okyanustan ilham alan bir sanat çalışması sergilendi. 5 metrelik balina ve kaplumbağa heykeli plastik kirliliğinden petrol sondajına kadar okyanusların karşı karşıya kaldığı tehditleri temsil amacıyla binanın yanına bırakıldı. Eş zamanlı olarak video gösterimi de yapıldı. Videoda Türkiyelilerin de aralarında olduğu dünyanın her yerinden hükûmetlerin Küresel Okyanus Anlaşması’nı imzalamaları için bir çağrıda bulunuldu.