Yaşam

Denizli önce 4,2, ardından 6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı

Bozkurt ve Baklan'da bazı binalar yıkıldı, artçı sarsıntılar devam ediyor

08 Ağustos 2019 14:38

T24 Haber Merkezi

Denizli'nin Bozkurt ilçesinde saat 14.25'te 6,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir, Aydın, Muğla ve Afyonkarahisar'da da hissedilen depremde, Denizli'nin Baklan ve Bozkurt ilçelerinde bazı binaların yıkıldığı, enkaz altında kalanların kurtarıldığı bildirildi. Şehir genelinde elektrik kesintisinin olduğu duyurulurken, yardım ekiplerinin acil ihtiyaç duyulan bölgelere gittiği açıklandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Denizli'deki depreme ilişkin ilk açıklamayı yaptı. İlk belirlemelere göre, hastanelere 23 kişinin başvurduğunu duyurdu. Afyonkarahisar'ın bazı bölgelerinin de depremden etkilendiği ve bazı binalarda hasar görüldüğü açıklandı. İzmir ve Afyonkarahisar'dan arama kurtarma ekiplerinin bölgeye yönlendirildiği belirtilirken, depremden etkilenen küçük yerleşim alanlarıyla iletişim kurmakta güçlük çekildiği duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depreme ilişkin yaptığı açıklamada "Depreme ilişkin hasar tespit çalışmaları başlatıldı ve tüm hızıyla devam etmektedir. Tüm kurumlarımız teyakkuza geçmiş durumdadır. Yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

TIKLAYIN - Denizli iki depremle sarsıldı; işte ilk kareler

Kaynak: NTV

Denizli Valisi Karahan: Vatanadaşlarımızı sakin olmaya davet ediyoruz

Deniz Valisi Hasan Karahan, herhangi bir can kaybı olmadığı bilgisini verirken, vatandaşların evlerini terk ettiğini ve artçı depremler olabileceğini belirtti. Çardak Havalimanı'nda bir sıkıntı bulunmadığını ve seferlerin sürdüğünü aktaran Karahan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İlk olarak vatandaşlarımız binaları terk ettiler. Biz de şu anda girmeleri çağrısını yapmıyoruz. 6 büyüklüğünde bir depremin artçı sarsıntıları uzun sürebiliyor. Şu ana kadar bir can kaybı yok, biz de tedbirlerimizi alıyoruz. Kurumlarla birlikte çalışıyoruz, çadır temin edeceğiz bu gece için. Vatanadaşlarımızı sakin olmaya davet ediyoruz.

"Hasar tespiti çalışması devam ediyor. Yıkım olduğuna dair bilgiler var. Eski evler depreme son derece dayanıksız evler, kullanılmayan evler ve ahırlarda da yıkımlar var. Betonarme evlerde ufak tefek çatlaklar var, henüz bir yıkım haberi yok. Enkaz altında kalan bir yaralı bilgisi henüz gelmedi. Şu anda takip ediyoruz. İlk yapabileceğimiz anda tespitleri yapıp, vatandaşlarımızın zararlarının karşılanması konusunda gereğini yapacağız. Elektrikler tedbir olarak kesilmişti, şu anda veriliyor."

Denizli Valiliği'nden açıklama

Denizli Valiliği'nden yapılan açıklamada depremin ayrıntıları açıklanırken, hasar tespit çalışmalarının başladığı duyuruldu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"8 Ağustos 2019 tarihinde saat 14.25 de merkez üstü Bozkurt ilçesi olan 6.0  büyüklüğündeki depremin ardından Valiliğimiz koordinasyonunda Bozkurt Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar deprem bölgesine intikal etmiş ve çalışmalara derhal başlanmıştır.

"Meydana gelen depremde; ilk belirlemelere göre can kaybı tespit edilmemiş olup, Çardak ilçemizde 5 vatandaşımızda da hafif yaralanmalar tespit edilmiştir. Bozkurt Kaymakamlık binası da hasar meydana geldiği için boşaltılmıştır. Gerçek ve doğru bilgiler Valiliğimiz tarafından açıklanacak olup, Valiliğimiz dışındaki bilgilere itibar edilmemesi rica olunur.

"Depremden zarar gören ve yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizle, Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Denizli'de halk sokağa döküldü

"Bazı çatlaklar var, panik var, herhangi bir can kaybı yok"

CNN Türk'e bilgi veren Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, "Deprem şehrin merkezinde de hissedildi. Şu an olumsuz bir durum yok. Merkezimize 60 km uzaklıkta bir bölgede meydana gelmiş durumda. Bazı çatlaklar var. Panik var. Bize yansıyan herhangi bir can kaybı yok. Köylere henüz ulaşamadık. Oradaki bilgileri de toparlayacağız. Ekiplerimiz sahada. Gelen haberlerde bizi üzecek can kaybı gibi herhangi bir haber yok" dedi.

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, 15-20 saniye süren depremde can kaybı yaşanmadığını ve birkaç yaralanma olduğu açıklandı. Çelik, , kriz masası kurduklarını belirtti. Çelik, bazı evlerin çatılarının çöktüğünü ve vatandaşların evlere girmemeleri yönünde çağrı yaptıklarını da açıkladı. Bütün muhtarlarla iletişim kurmaya çalıştıklarını belirten Çelik, 20 mahalle ve 13 köyde hasar tespit çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Ayrıca Çelik, "Makam odamın duvarı da yıkıldı" dedi.

Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, "Ciddi bir yaralanmamız yok, yıkılan bir evimiz de yok, ekiplerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bir kişi pencereden atladı"

Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, "6 kişiden 5'i korktuğu ve paniğe kapıldığı için hastanede. Bir kişi de pencereden atlamış, hafif yaralanma söz konusu. Ölüm ya da ağır yaralanma söz konusu değil" dedi.

NTV'ye konuşan Tutluca Mahalle Muhtarı Hüdai Karaşahin, ilçedeki 192 haneden 100'ünün depremden zarar gördüğünü söyledi. Bayram öncesi yaklaşık 750 kişinin beldede bulunduğunu kaydeden Karaşahin, akşam saatleri için barınma yardımına ihtiyaç duyduklarını ifade etti. "Evlerimiz kerpiç, 300-400 yıllık bir köyüz, o yüzden kerpiç evlerde daha da fazla hasar var, evleri tek tek ziyaret ediyoruz, elimizden geldiği kadar vatandaşlarımıza yardım etmeye çalışıyoruz" dedi. Karaşahin, yardım ekiplerinin ulaşımında herhangi bir sıkıntı olmadığını da ekledi.

Armutalan Muhtarı Sabri Oluç, köyü dolaştığını ve duvarlarda çatlama olduğunu, herhangi bir yıkım olayıyla karşılaşmadıklarını bildirdi.

Ağdan Köyü Muhtarı Yıldıray Bozbey, eski evlerin ve köy camisinin minaresinin yıkıldığını belirtti. Elektrik kesintisi olduğunu da açıklayan Bozbey, acil bir ihtiyaçları olmadığını söyledi.

Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü ilk olarak 6,5 olarak duyururken, daha sonra büyüklüğü revize ederek 5,7 olarak duyurdu.

6 dakika arayla iki deprem

Saat 14.19'da da merkez üssü Denizli'nin Bozkurt ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde de deprem kaydedilmişti.

T24

Ege'de 4 saatte 56 deprem

Ege Bölgesi'nde 4 saatte büyüklükleri 1,1 ila 6 arasında değişen 56 deprem meydana geldi.

Kuşadası Körfezi'nde saat 11.39'da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir, Denizli, Muğla ve Manisa illeri ile Ege Denizi'nde çok sayıda deprem oldu.

İzmir'in Bergama ve Menderes, Muğla'nın Menteşe, Marmaris ilçeleri, Gökova Körfezi, Kuşadası Körfezi'nde 20 sarsıntı kaydedildi.

Denizli'nin Bozkurt ilçesinde önce saat 14.19'da 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremden 6 dakika sonra aynı bölgede 6 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Ana şok olduğu belirtilen 6 büyüklüğündeki sarsıntıdan sonraki yaklaşık 80 dakikada Bozkurt, Çardak ve Honaz ilçelerinde 36 artçı daha yaşandı.

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 20 Mart'ta da 5,5 büyüklüğünde deprem olmuştu. Depremde 22 vatandaş yaralanmış, 7 bina tamamen yıkılmış, 278 yapıda hasar tespit edilmişti.