Gündem

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden onay: Toplu taşıma tarife ücretleri değişti

Öğretmen, tam kart ve 60 yaş ücretleri artış gösterirken; öğrenci tarifesine indirim yapıldı

16 Ekim 2019 21:30

İzmir Büyükşehir Belediyesi kent içi toplu ulaşım tarife ücretlerinde değişiklik yaptı. Yeni tarifeye göre tam bilet ücreti 3 lira 56 kuruşa, öğretmen bileti 3 liraya, 60 yaş biletleri 3 liraya olurken; öğrenci biletlerinde ise indirime gidildi ve yeni biniş ücreti 1 lira 64 kuruş olarak belirlendi. 

Belediye Meclisi'ne yeni tarife fiyatlarını belirlemek üzere önerge sunuldu. 1 Kasım itibariyle geçerli olması beklenen yeni tarife fiyatları AKP grubu üyelerinin reddetmesine rağmen, oy çokluğu ile kabul edildi.

ESHOT'a 50 milyon TL kredi

Toplantıda Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs (ESHOT) Genel Müdürlüğü'nün 50 milyon TL kredi kullanması oy birliği ile kabul edilirken, İzmir Ulaşım Hizmetleri Makine Sanayi A.Ş'nin (İZULAŞ) 14 milyon TL kredi kullanmasına ilişkin önerge ise komisyonlara gönderildi.

Yapılan zamma eleştiri 

Şehir içi toplu ulaşım tarife ücretleriyle ilgili önergeye ilişkin olumsuz yönde oy kullanan grup adına, AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi: 

"Burada garip olan bir durum söz konusu. Bir tarafta 50 milyon TL gibi bir borçlanma söz konusu öte yandan borçlanmanın yanında ESHOT bütçesini ilgilendirdiğini düşündüğünüz bir zam söz konusu.  Toplamda yüzde 18 gibi bir zam yapılmış ancak bazı indirimler de var. Öncelikle itiraz ettiğimiz husus şu; bir tarafta 50 milyon TL gibi kredi talebi ki biz bu talebe olumlu yönde oy kullandık. Ancak diğer yandan 50 milyon yetiyor ve zam söz konusu oluyor. Temel olarak bu yüzden karşı çıkıyoruz. Enflasyon oranında bir zam yapıldığı söyleniyor, tarifelerdeki zammın şirin gözükmesi adına öğrenci tarifesinde indirim yapılıyor. Benzer şehirlerdeki öğrenci tarifeleriyle de uyuşmuyor. Bu indirimin yeterli olmadığını söylüyoruz. 60 yaş tarifesinde de neredeyse yüzde 60 bir artış söz konusu. Gizli zam tekniği ile dengeleme yapılmaya çalışılmış. Aslında bir indirim söz konusu olmadığını biliyoruz. Biz bu yüzden bu maddeye olumsuz yönde oy kullanacağımızı söylemek isteriz.”

CHP Meclis Üyesi Yeşim Tekoğlu ise, “ESHOT’a 16 Ekim 2018’den beri, yani 17 aydır hiç zam yapmadık. Halk taşıt uygulamasında da yüzde 50 indirim uygulaması devam ediyor” açıklamasında bulundu. (İHA)