Dünya

İsviçre'de referandum: Teklif kabul edilirse pestisit tarım ilaçlarının kullanımını yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olacak

13 Haziran 2021 12:38

İsviçre'de tarım sektöründe sentetik böcek ilaçlarının kullanımının yasaklanmasına ilişkin teklif için referandum düzenleniyor. Tasarının kabul edilmesi halinde İsviçre, pestisit tarım ilaçlarını yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olacak.

BBC'de yer alan habere göre, bir girişim pestisit kullanan çiftçilere sübvansiyonların sonlandırılmasını önerirken diğeri 10 yıl içinde hepsinin yasaklanmasını teklif ediyor. Teklifi destekleyenler, sudaki endişe verici pestisit seviyelerinin bitkilere ve hayvanlara zarar verdiğini söylüyor. 

Bazı İsviçreli çiftçiler ise tekliflerin, işlerini kötü etkileyebileceğinden, mahsul veriminin düşeceğinden endişe ediyor. 

İsviçre'de bugün sandığa taşınan tek mesele pestisitler değil. Vatandaşlar bugün terörle mücadele yasası, fosil yakıtlar üzerine yeni bir vergi ve acil Covid-19 fonu üzerine de oy verecek. 

 
İsviçre'deki doğrudan demokrasi sistemi, bütün büyük kararların referandum yoluyla verilmesine olanak sağlıyor. Kampanyacıların ülke genelinde sandık başına gitmesi için 100 bin imza toplaması gerekiyor.