Gündem

İstihbaratçı Uzun’un silahı, kimliği, rütbesi nasıl alındı?

17 Haziran 2022 10:19

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen cezaların onanmasını eleştiren eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’un rütbelerinin sökülmesi sürecini kaleme aldı.

Öztürk yazısında, "Sayın Kaftancıoğlu, Halide Edip 23 Mayıs 1919 günü İngiliz işgali altındaki İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda özgürlük nutku atmıştı. İşgalciler bile ona, senin gibi ceza vermemişlerdi. Türk kadınlarını sizin şahsınızda kutluyorum.'  Vayy, bu mesajı yazan sen misin? Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinde, o güne kadar hiç alışık olunmayan bir dille şu karşılık verildi: 'İstihbarat Daire Başkanlığı yapmış birisinin böyle bir AHLAKSIZLIĞI kabul edilemez. EGM İstihbarat Başkanlığı' İstihbarat Dairesi Başkanlığı yetkililerinin böyle bir dil kullanmayacağına Sabri Uzun çok emindi. Bunun, Emniyet'te daire başkanlığı görevine getirilen bir gazeteci tarafından yazıldığını öğrendi. Gazeteci kökenli daire başkanının böyle bir hakarette bulunacağına da ben inanamadım. Anlaşıldı ki üst makamların emri üzerine 'AHLAKSIZLIĞI' sözcüğü  yazılmış." ifadesini kullandı. 

Öztürk şu ifadeleri kullandı:

"Sabri Uzun'a yapılan bu hakarete emekli meslektaşlarından tepki gösterenler de oldu. Peki bunun sonunda neler yaşandığına bakalım: Sabri Uzun'un ifadesine bile başvurulmadan birinci sınıf emniyet müdürü rütbesinin söküleceği haberleri basında yer aldı. Emniyet'in bu konuda acelesi olduğu, başka emniyet mensuplarının benzer açıklamalar yapmasını önünü kesmeyi amaçladığı anlaşıldı.

Raporlu olduğu için Uzun ifade vermeyi kabul etmediğini İçişleri Bakanlığı'na yazılı olarak bildirdi. Halen de ifadesi alınmış değil. Buna rağmen hakkında “375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) geçici 35. Maddesinin ilgili hükümleri kapsamında Bakanlık makamının 10 Haziran 2022 tarihli onaylarının bir numaralı sırasına kayden rütbelerin alınması kararı verilmiştir.”

TIKLAYIN | Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un rütbeleri söküldü

TIKLAYIN - Emniyet Genel Müdürlüğü'nden eski istihbaratçı Sabri Uzun’a Kaftancıoğlu tepkisi: Ahlâksızlık!