Gündem

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik 'Barış Pınarı Harekâtı başladı!

09 Ekim 2019 18:58

Güncelleme: 14 Ekim 2019 18:16

T24 | Canlı Blog

Sınırın öte yanından gelen patlama görüntüleriyle ilk kez haberdar olunan Türkiye’nin Suriye’deki 3. kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Barış Pınarı Harekâtı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Ekim'de Türkiye saati ile 16:10’da Twitter’dan yaptığı açıklamayla resmen başladı. Milli Savunma Bakanlığı ise sonradan yaptığı açıklamada, harekâtın başlama saatini 16:00 olarak kaydetti.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter'dan duyurdu; Kuzey Suriye harekâtı 'Barış Pınarı' adıyla başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekâtın kapsamını ve hedefini "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir. Barış Pınarı Harekatı ile, Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız” sözleriyle açıklarken, Milli Savunma Bakanlığı ise müttefik ülke unsurları ile sivillerin zarar görmemesine hassasiyet gösterildiğini belirtti.

Türkiye’nin operasyonunun başlamasının ardından acil çağrı yapan İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya, harekâtın ikinci gününde toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sonrasında Estonya ile birlikte ortak bir açıklama yaparak Türkiye'ye tek taraflı askeri hareketlerini sonlandırması çağrısında bulundu. BMGK toplantısı sonrasında ABD'den yapılan açıklamada"Başkanın da söylediği gibi ABD bu operasyonu hiçbir şekilde onaylamadı. Trump, bölgedeki Kürtlerin ve dini azınlıkların korunmasının, ayrıca insani bir kriz çıkmamasının onların sorumluluğu olduğunu vurguladı" denirken; Rusya ise yaşananların sorumlusunun ABD olduğunu savundu. 

İşte Barış Pınarı Harekâtı’nda yaşanan gelişmeler…

TIKLAYIN- Barış Pınarı Harekâtı'nda 2. gün | İşte operasyonda son durum

14.29 Demirören Haber Ajansı, Akçakale'de 6 farklı noktaya havan mermisi düştüğünü duyurdu. Ajansa göre havan toplarının düşmesi sonucu 9 kişi yaralandı.  Akçakale'de belediye vatandaşlara sınırdan uzak durmaları anonsu yaptı. 

14.50 AFP ajansı, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin Paris Büyükelçisi'ni çağırdığını duyurdu. 

13.15 Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda dün saat 16.00'da başlayan harekâtla ilgili son durumu açıkladı. Erdoğan, "Harekât başladıktan sonra 109 terörist öldürüldü. Bunların dışında yaralılar ve teslim olanlar da var" dedi. 

13.10  Milli Savunma Bakanı Akar, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada "Mehmetçik kahramanlık destanı yazarak görevini yerine getirmeye devam ediyor. Mehmetçiğin morali çok yüksek" dedi.

13.01 Anadolu Ajansı, "El Yabse ve Tel Fander köyleri terörden arındırdıldı" bilgisi geçti. 2 köy de Tel Abyad'ın güneyinde bulunuyor. 

12.45 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Suriye'de durumun yatışmasını beklediklerini söyledi. Lavrov, "Suriye ile Türkiye arasında diyaloğun başlamasını istiyoruz" dedi. 

12.40 İran Dışişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yayımlanarak Türkiye'ye Suriye'den askerlerini derhal çekmesi yönünde çağrı yapıldı. 

12.10 Anadolu Ajansı, Suriye Milli Ordusu'nun 'Barış Pınarı Harekâtı'na destek vermek amacıyla Fırat nehrinin doğusundaki topraklara girdiğini duyurdu. Sınırdan 20 araçlık bir konvoyun girdiği duyuruldu.

11.53 Şanlıurfa Valiliği, özel güvenlik bölgelerinde görüntü alanlar hakkında işlem başlatılacağını duyurdu. 

10.46 Millî Savunma Bakanlığı gece boyunca süren harekâtın ardından "Belirlenen hedefler ele geçirildi" açıklaması yaptı. Bakanlığın açıklaması şöyle: "Barış Pınarı Harekâtı gece boyunca havadan ve karadan başarıyla sürdürüldü. Belirlenen hedefler ele geçirildi. Harekât planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor"

10.20 Harekâtın başlamasıyla birlikte komandoların Suriye sınırından içeri girdiği ve sınır duvarının kaldırıldığı görüntüler paylaşıldı. 

10.05 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile görüştü 

08.34 CHP Suriye'nin kuzeyine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekâtı'nı görüşmek için bugün saat 10:30'da Merkez Yönetim Kurulu'nu olağanüstü toplama kararı aldı.

07.16 ABD Başkanı Donald Trump, Washington Post gazetesinin cezaevinde tutuklu bulunan IŞİD militanlarının ABD gözetimine alındığını doğrulayan bir tweet paylaştı. Trump, "Türkler ve Kürtlerin kontrolü kaybetme ihtimaline karşı ABD 'Beetles' adıyla bilinen iki IŞİD militanını ülkeden çıkarıp gözetimi altında bir bölgeye aldı. Onlar kötünün de kötüsü!" yazdı. 

07.13 TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Saat 22.00 civarında kara harekâtı başladı, planlandığı gibi gidiyor. Bölgede terörle alakalı olmayan insanlara koruyucu bir tavırlara ilerliyorlar. Amacımız orayı güvenli bölge haline getirmeye çalışıyor. Hiçbir ülkenin de Türkiye’ye söyleyeceği bir şey yok. Bütün yollar denendi, bunlar işe yaramayınca harekât başladı. Burada terör koridoru oluşmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin NATO'nun en sadık ülkesidir. Doğu'daki en güçlü üyesi, Türkiye'nin güvenliği NATO'nun da güvenliği böyle değerlendirmek lazım. Müttefiklerimizden beklediğimiz açıklamaları ve fiilen yanımızda olmasıdır ” diye konuştu. 

07.03 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye'de Fırat'ın doğusuna yönelik başlattığı 'Barış Pınarı Harekâtı için Çamlıca Camii de dahil olmak üzere ülke genelinde pek çok camilerde Fetih suresi okunup, dua edildi.

03.19 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı 'Barış Pınarı Harekâtı'nın planlandığı şekilde devam ettiğini belirterek, "Ordumuzun temel önceliği sivil halkın zarar görmemesidir" dedi.

02.00 Sputnik International’ın aktardığına göre Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektupta Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda başlattığı operasyonun ‘kendini savunma amaçlı’ olduğunu söyledi. Mektupta, Türkiye’nin harekât başlatmadan önce sorunu BMGK önergeleri kapsamında çözmeye çalıştığı kaydedildi.

01.56 Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Barış Pınarı Harekâtına katılan Kahraman Komandolarımız, Fırat’ın Doğusunda ilerlemeye devam ediyor" dendi. 

01.26 Hatay'dan Suriye sınırında görevlendirilmek üzere yola çıkan, komandoların da yer aldığı 12 araçlık askeri konvoy, Gaziantep'in İslahiye ilçesine ulaştı.

00.56 BBC Türkçe'nin aktardığına göre Mısır devlet televizyonu Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak gerçekleştirdikleri telefon görüşmesi "Türkiye'nin Suriye'deki ilerlemesine karşı koyma ve Suriye'nin toprak bütünlüğü ile birlikteliğini korumak için birlikte çalışma, iletişimde kalma" kararı aldı.

Pompeo: Ankara'ya yeşil ışık yakmadık

00.36 ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, PBS’e verdiği söyleşide Washington’ın Suriye’ye düzenlenen askeri harekât konusunda ‘yeşil ışık yakmadığını’ söyledi. Pompeo, Ankara’nın ‘geçerli güvenlik kaygıları’ olduğunu da sözlerine ekleyen Pompeo, “Başkan Donald Trump, askerlerimizi zarar görecekleri yerden çıkarma yönünde bir karar aldı” dedi.

00.15  Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında 181 hedefin vurulduğunu açıkladı.

00.00  NTV'ye konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı'na uluslararası kamuoyundan gelen tepkilerle ilgili olarak, "Bir kısmı sürpriz oldu. Bu kadar PKK'yı sevdiklerini bilmiyorduk. Haklıysak mücadeleye neden karşı çıkıyorsunuz? Kınayan körfez ülkeleri hangi yüzle kınıyor?" dedi. 

23.54 Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq: Her türlü askeri operasyon, uluslararası insani hukuka saygı göstermeli. Siviller ve sivil altyapı uluslararası hukuk gereğince korunmalı.

23.42 Gaziantep Valiliği, Suriye sınırındaki Karkamış ilçesinde okulların bir gün süre ile tatil edildiğini duyurdu.

23.40 Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Kanada Türkiye'nin Suriye'ye saldırısını sert şekilde kınıyor... Sivillerin korunması ve tüm taraflara uluslararası hukukun yükümlülüklerine uyma çağrısında bulunuyoruz" dedi. Kanada Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin harekatının kırılgan bölgedeki istikrarı ve IŞİD ile mücadele çabalarını baltalama riski taşıdığını da belirtti.

23.27 Demirören Haber Ajansı, Fırat'ın doğusundan ateşlenen roketlerin Cerablus'ta yerleşim yerine düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybettiğini, 5 kişinin de yaralandığını aktardı. 

23.26 Barış Pınarı Harekâtı koordinasyon toplantısı sona erdi. Toplantı, 5.5 saat sürdü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıya, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile AKP'den TBMM AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AKP genel başkan yardımcıları Hayati Yazıcı, Mahir Ünal ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik katıldı. Toplantıda, Meclis'teki muhalefet partilerinden herhangi bir temsilci yoktu.

Trump: Onlar savaşmak istedi, o zaman böyle

23.14 ABD Başkanı Trump: Erdoğan Kürtleri ortadan kaldırmaya çalışırsa ben de onların ekonomisini ortadan kaldırırım

Beyaz Saray'da konuşan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarının öne çıkan bölümleri şöyle:

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kürtleri ortadan kaldırmaya çalışırsa ben de bu durumda onların ekonomisini ortadan kaldırırım. Umarım Erdoğan mantıklı davranır ama Türkiye'nin Kürtlerle uzun süredir düşman olduğunu biliyorum.

-Erdoğan'ı daha önce durdurdum. Sınırı aşarlarsa yaptırımlardan daha fazlasını uygularım. Onlar savaşmak istedi, o zaman böyle. 

-Sonsuz savaşlara son verilmesi gerek, birçok kişi Suriye'den çekilme kararına destek veriyor. 

-Avrupa'dan gelen tutuklu IŞİD savaşçılarını ülkelerinin geri alması gerekiyor. IŞİD'lilerle ya Türkler ya da Kürtler ilgilenir diye düşündük. IŞİD'liler kaçarsa Avrupa'ya kaçarlar, oraya gitmek istiyorlar.

-Obama'nın PKK ile iş birliği yaptı. Bu bir hataydı çünkü PKK Türkiye'nin "ölümcül düşmanı". 

-ABD'nin tarihinde yaptığı en büyük hata Orta Doğu'ya girmek.

-(Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'ın paylaşımları) Sanırım Lindsey Orta Doğu'da 200 yıl daha kalmak istiyordu ve yüz binlerce asker daha yollamak istiyordu.

23.08 Akçakale'de bir eve havan mermisi isabet etti.

23.06 Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Savunma sanayii her zaman ve her yerde Türk Silahlı Kuvvetleri'yle. Allah kahraman ordumuzun yardımcısı olsun" ifadelerini kullandı.

23.05 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüştü.

22.47 İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan, Türkiye'yi kınayan Suudi Arabistan'a Twitter hesabından tepki gösterdi. Altun, İngilizce yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"Çok komik bir şey anlatayım. İsmini vermek istemeyen Suudi bir yetkili bugün Türkiye’yi 'bölgesel güvenliğe ve barışa tehdit oluşturduğu için' kınadı. Bu gizemli adam belli ki Türkiye’nin düzenlediği operasyonun DEAŞ ile mücadele üzerindeki etkisinden endişe duyuyor. @spagov ‘un (Suudi Basın Ajansı) bu hikayeyi uydurduğuna inanmasam, Suudi Arabistan Krallığı’nın sivillere karşı kayıtsızlığının, Yemen’de 16 binden fazla cana ve İstanbul’daki konsoloslukta bir gazetecinin ölümüne neden olduğunu söyleyebilirdim. Ama dost bir ülke hakkında asla böyle bir şey söylemem."

22.42 AB'den Türkiye'ye 'tek taraflı askeri hamleleri' hemen durdurma çağrısı yapıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’deki operasyonu hali hazırda çok karanlık bir tarihi olan Suriye savaşında yeni ve dramatik bir sayfa açabilir. Suriye’nin kuzeydoğusundaki yeni silahlı çatışmalar, ilk olarak sivillerin yaşadığı acıyı artıracak. Türkiye’ye tek taraflı askeri hamleleri hemen durdurması çağrısı yapıyoruz" dedi. 

22.40 NTV, askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Resulayn ile Tel Abyad'a 4 koldan giriş yapıldığını aktardı. 

22.35 Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki harekâtını kınadı. Le Drian, "Harekât, IŞİD'le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar'ın güvenliği için bir risk" dedi.

22.34 Akçakale sınırında askeri hareketlilik. 

22.26 Milli Savunma Bakanlığı, kuzey Suriye'ye yönelik hava operasyonlarının ardından kara harekâtının da başlatıldığını duyurdu. 

TIKLAYIN - Kuzey Suriye'ye hava operasyonunun ardından kara harekâtı başladı

22.06 Suudi Arabistan, Türkiye'yi kınadı. 

Finlandiya: Türkiye'yle silah ticareti yapılmayacak

21.59 Finlandiya hükümeti de Türkiye'nin Suriye'deki operasyonunu kınadı. Finlandiya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı harekâtın "insanı sonuçlarından" endişe duyulduğu ifade edildi ve daha çok kişinin yerinden edilebileceği vurgulandı. Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, Türkiye veya "savaş halindeki herhangi bir ülke ile" silah ticareti yapılmayacağını ifade etti.

21.56 BBC Türkçe'nin aktarımına göre İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye'nin harekâtının "bölgeyi istikrarsızlaşma" riski yarattığını savundu ve "Türkiye'nin tek taraflı askeri harekatı konusunda ciddi kaygılarım var. Bu, bölgeyi istikrarsızlaştırma, insani acıları artırma ve ortak odak noktamız olması gereken IŞİD'e karşı mücadelenin altının oyulması riski yaratıyor" dedi.

Kılıçdaroğlu: Türkiye yönetimi ‘süratle’ Şam yönetimiyle iletişime geçmeli

21.50 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini arayarak harekâtla ilgili bilgi verdiğini söyledi ve Türkiye'nin ‘süratle’ Suriye yönetimiyle iletişime geçmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “İki ülke arasındaki ilişkinin düzelmesi, Suriye’nin terörden arındırılması açısından çok önemli” dedi.

21.45  Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde belediye tarafından halka ve görev yapan askerlere moral verme adına hoparlörlerden Mehter Marşı çalındı. Zaman zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi sesinden söylediği Arif Nihat Asya’nın ‘dua’ şiiri de dinletildi.

21.21 İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde başlattığı harekâtı ‘sorumsuzca bir eylem’ olarak nitelendirdi ve BM Güvenlik Konseyi’ne gerilimin tırmanmasının önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

21.05 Fransa Savunma Bakanlığı: "Türkiye'nin Suriye'ye saldırısı durmak zorunda!"

Trump’ın eski IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi: Türkiye, IŞİD konusunda ciddi işbirliğine engel oldu

20.52 ABD Başkanı Donald Trump’ın eski IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, akşam saatlerinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzey doğusunda başlattığı harekatla ilgili bir dizi sosyal medya paylaşımında bulundu.

“SDG’ye karşı bu ani ve gereksiz ihanet, bölgedeki ve dünyadaki düşmanlarımızın ve rakiplerimizin elini güçlendirir" diyen McGurk, Trump'ın son kararının ardından “Amerikan ipiyle kuyuya inilmez” deyiminin rağbet gördüğü yorumunda bulunarak, "Bunun etkisi uzun vadeli olacaktır" ifadesini kullandı ve şöyle devam etti:

“Türkiye ile stratejik ilişkileri korumak ve geliştirmek için elimizden geleni yapmalıyız, ama bu orada olup bitenlere dair gerçekleri göz ardı etme ve IŞİD ve El Kaide’ye kapıları açma pahasına olmamalı. Türkiye siyasi talepleri için Amerikan vatandaşlarını hapiste rehin tuttu, NATO müttefiki Yunanistan’ı Akdeniz semalarında sürekli tehdit ediyor, ayrıca Suriye iç savaşı başlamadan önce İran’a karşı ambargoları tarihte en fazla delen ülke.

“Türkiye, IŞİD konusunda ciddi işbirliğine engel oldu, 40 bin yabancı savaşçı kendi topraklarından Suriye’ye geçtiğinde bile. SDG ile ortaklığımız ihtiyaç sonucunda doğdu ve kısa sürede 60 bin Suriyeli Arap, Kürt, Hristiyan’dan oluşan bir güce dönüştü. SDG, IŞİD’e karşı savaşta 11 bin kişi kaybetti."

"Başkan Trump’a majör ve sonuçları büyük ulusal güvenlik kararları almadan önce haritaya bakmasını tavsiye ederim"

McGurk, daha sonrasında da Trump'ın Suriye'deki IŞİD'lilerin Türkiye'nin sorumluluğunda olacağına dair açıklamasının ardından eleştirilerini şöyle sürdürdü: 

"Beyaz Saray açıklaması ‘artık’ IŞİD esirlerinden Türkiye’nin sorumlu olduğunu söylüyor ancak o esirler SDG’nin korumasındaki, Türkiye’nin saldırı alanına 230 kilometre ötedeki kampta. Başkan Trump’a majör ve sonuçları büyük ulusal güvenlik kararları almadan önce haritaya bakmasını tavsiye ederim, Google Maps’le başlayabilir. Kamp, Irak sınırı yakınında ve Türk güçlerine herhangi bir şekilde yakın değil. Açıklama, şu anda saldırı altında olan Suriyeli Kürtlerden ve ya da SDG savaşçılarından bahsetmiyor. Suriye’deki ABD askerlerini koruyan güçlerden bahsetmemek bilinçli bir tercih miydi?

 

Erdoğan: Amacımız belli, açık ve net; terör koridorunu yerle bir edeceğiz

20.39 Milli Savunma Bakanlığı, Bakanı Hulusi Akar ve TSK Komuta Kademesinin Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldığı direktiflere ilişkin görüntüleri, “Bakan Akar ve TSK Komuta Kademesi, Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi’nde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan‘ın Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin direktiflerini aldı” notu düşerek sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaştı. Görüntülerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan Bakan Akar’a şunları söyledi:

“Şahsınızda gerek kuvvet komutanlarına, gerekse kuvvet komutanlarımız ile birlikte tüm ordumuza, özellikle şahsım, milletim adına, bu terörle mücadelede, bu operasyonda Allah’tan muvaffakiyetler diliyorum. İnanıyorum ki Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı büyük bir başarı elde edecektir. Onlarla gurur duyuyoruz. Amacımız belli, açık ve net. Terör koridorunu yerle bir edeceğiz, barış koridoru inşa edeceğiz inşallah. Bu bizim bir güvenli bölge hedefimizdir. Bunlar tamamıyla Suriye Halkına ve Türkiye’deki Suriyeli mülteci kardeşlerimizin tekrar evlerine, topraklarına dönmelerine yönelik bir adımdır. Tüm Mehmetçiklerimizi gözlerinden öpüyor, Allah’tan muvaffakiyetler diliyorum. Allah’tan yar, yardımcımız olsun”

20.53 - Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde okullar 1 gün süreyle tatil edildi. Mardin Valiliğinden yapılan açıklamada, “Nusaybin merkez ilçemiz Kızıltepe Şenyurt ve Akdoğan mahallelerinde 10 Ekim 2019 tarihinde 1gün süreli okullar tatil edilmiştir” denildi. 

20.50 - Avrupa Birliği'nin 28 üye ülkesi adına yapılan ortak açıklamada "Türkiye'ye operasyona son verme" çağrısı yapıldı ve "Türkiye'nin mülteciler için güvenli bölge planlarına yardım sağlanmayacağı" bildirildi. Açıklamada Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda kurmayı planladığı 'güvenli bölge'nin mültecilerin dönüşü için gereken kriterleri karşılaması düşük bir olasılık. AB yerel halkın haklarının görmezden gelindiği bölgelerde istikrar ve kalkınma yardımı sağlamayacak" ifadeleri yer aldı.

20.40 - 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter hesabından harekâta dair açıklamalarda bulundu. Gül, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin esas alınarak yürütülmesinin akıldan çıkarılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Gül'ün açıklaması şöyle:

"Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak, bölgemizi huzura ve istikrara kavuşturmak amacıyla yapılan harekâtı yürüten Kahraman Ordumuzun görevini başarıyla icra edip Mehmetçiğin salimen yurda dönmesini Allah'tan dilerim.

Bölgemizde tesis edilecek barışın kalıcılığının, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği esas alınarak, büyük güçlerin küresel hesap ve çıkarlarından bağımsız bir şekilde yürütülecek diplomasiyle sağlanabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır."

20.13 - ABD Başkanı Donald Trump'tan ilk açıklama.

Trump'ın yaptığı yazılı açıklama şöyle:

"Bu sabah bir NATO üyesi olan Türkiye Suriye'yi işgal etti. ABD bu saldırıyı desteklememektedir ve Türkiye'ye bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu açık bir şekilde söylemiştir. Bölgede hiçbir Amerikan askeri bulunmamaktadır. Siyasi arenaya girdiğim ilk günden beri, bu sonsuz ve anlamsız savaşları, özellikle de ABD’nin fayda görmediklerini- savaşmayı istemediğimi açık bir şekilde söyledim.

Türkiye sivilleri, Hırıstiyanlar dahil olmak şekilde dini azınlıkları korumayı ve herhangi bir insani kriz yaşanmamasını taahhüt etmiştir ve biz de onların bu taahhüte bağlı kalmasını sağlayacağız.

Buna ek olarak Türkiye şimdi yakalanan bütün IŞİD savaşçılarının tutuklu kalmasından ve IŞİD'in hiçbir şekilde tekrar oluşmamasından sorumludur. Türkiye'nin verdiği taahhütlere uymasını bekliyoruz. Durumu yakından takip etmeye devam edeceğiz."

İstanbul'daki camilerde sela okundu

20.01 'Barış Pınarı Harekâtı' nedeniyle İstanbul'da tüm camilerde sela okundu. Çamlıca Camii'nde yatsı namazı öncesi Fetih Suresi ve dualar okundu. Yarın sabah da yurt genelinde camilerde Fetih Suresi okunacağı kaydedildi.

19.26 - Mısır Arap Birliği'ni toplantıya çağırdı.

TIKLAYIN - Mısır'dan Arap Birliği'ne 'acil' toplantı çağrısı

19.24 - "Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı" yapıldı.

18.51 - Barış Pınarı Harekâtı dolayısıyla dört ilçede eğitime iki gün ara verildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar, Suruç ilçelerinde bulunan tüm okullarda, Birecik'te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime iki gün ara verildi.

18.48 - BM Güvenlik Konseyi, Suriye sorununu görüşmek üzere yarın toplanacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin başlattığı operasyonun ardından Suriye’nin durumunu görüşmek üzere Perşembe günü toplanıyor.

Reuters haber ajansı, diplomatlara dayandırdığı haberinde, 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nin İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya’nın çağrısıyla toplanacağını bildirdi.

18.29 - Çavuşoğlu'nda ikinci açıklama: Harekâtı Suriye rejimine bir notayla bildirdik.

18.26 - Millî Savunma Bakanlığı: Sadece teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta.

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile hazırlanan “Barış Pınarı Harekât Planı” Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bugün saat 16.00’dan itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1373 (2001), 1624 (2005), 2170 (2014), 2178 (2014), 2249 (2015), 2254 (2015) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan “Meşru Müdafaa Hakkı” çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir."

"Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nda olduğu gibi, harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta, sivil/masum kişilerin ve harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir"

18.20 - Resulayn’da siviller bölgeyi terk etmeye devam ediyor.

18.09 - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Türkiye'nin itidalli davranacağına, faaliyetlerin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum.

Reuters’ın haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin orantılı ve kısıtlı bir operasyon yapmasını umduğunu söyledi.

“Müttefikimiz Türkiye bir krizin cephesinde yer alıyor ve meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terörist saldırılara maruz kaldı ve milyonlarca Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor” diyen Stoltenberg, bölgeyi istikrarsızlaştırma ve gerilimi artırmadan kaçınmak gerektiğini söyledi.

Stoltenberg, Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti.

18.02 - İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Allah askerlerimizin ayağını taşa değdirmesin.

17.59 - Barış Pınarı Harekâtı'nın başlamasıyla beraber dolar 5,87'ye kadar çıktı, BIST 100 endeksinde yüzde 2, bankacılık endeksinde yüzde 3 düşüş yaşandı.

Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasının ardından dolar/TL kuru 5,87'ye kadar çıktı. Borsa İstanbul'un BIST 100 endeksinde yüzde 2, bankacılık endeksinde yüzde 3 düşüş yaşandı.

Türkiye'nin dolar cinsi tahvilleri de değer yitirdi.

Tradeweb verilerine göre Türkiye'nin 2045 vadeli tahvili 0,7 sent düşüşle iki haftanın dip seviyesine geriledi.

 

17.55 - Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Ordumuza başarı, devletimize feraset ve dirayet diliyorum.

 

17.48 - Suriye Milli Ordusu: YPG’yi 'demir yumrukla' vuracağız.

Barış Pınarı Harekatı’na Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte katılan Suriye Milli Ordusu tarafından yapılan açıklamada “YPG savaş dışında bir seçenek bırakmadı. Onları demir yumrukla vuracağız. Cehennemlerinin ateşini onlara tattıracağız” dedi. Açıklamada sivillere zarar verilmemesi ve silah bırakan birliklere ateş açılmaması çağrısı da yapıldı.

17.37 - ABD'den ilk açıklama: Erdoğan'ın ağır bir bedel ödemesi için Kongre'ye liderlik edeceğim.

Türkiye'nin kuzey Suriye'ye yönelik düzenlediği 'Barış Pınarı Harekâtı'na Beyaz Saray açıklamasından bu yana sert bir şekilde karşı çıkan  Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, "Eğer haberler doğruysa ve Türkiye Suriye'ye girdiyse cehenneme giden yolun taşları döşenmektedir. Kürt müttefiklerimiz için dua edin, onlar Trump hükümeti tarafından umarsızca terk edildiler. Bu adım IŞİD'in tekrar ortaya çıkacağının garantisidir. Erdoğan'ın ağır bir bedel ödemesi için Kongre'ye liderlik edeceğim.  Başkanı hâlâ zaman varken yol değiştirmeye ve işleyen bir güvenli bölge sistemine dönmeye çağırıyorum" açıklamasında bulundu.

17.29 - CHP lideri Kılıçdaroğlu: Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan #BarışPınarıHarekatı'nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için.

17.28 - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli harekât ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Türkiye Cumhuriyeti, saat 16.00 itibariyle başlayan Barış Pınarı Harekatıyla bekasını ve milli varlığını çok ciddi şekilde tehdit eden hain ve bölücü örgütleri yuvalandığı ve saklandığı coğrafi alanlarda etkisiz hale getirmek için kutlu bir sefere çıkmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi Barış Pınarı Harekatı’nın yürekten ve tam bir destekle arkasında ve yanındadır. ABD Başkanı’nın gelgitleri, tehdit dolu ifadeleri, aba altından sopa gösteren açıklamaları hiçbir şart altında itibar ve değeri olmayan zorba yaklaşımlar olarak anılacaktır. ABD Başkanı’nın gelgitleri, tehdit dolu ifadeleri, aba altından sopa gösteren açıklamaları hiçbir şart altında itibar ve değeri olmayan zorba yaklaşımlar olarak anılacaktır."

 

17.18 - Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker, Türkiye'ye harekâtı durdurun çağrısında bulundu. Juncker, AB'nin güvenli bölgenin maliyetini üstlenmeyeceğini ifade etti.

17.15 - Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde okullar tatil edildi.

16.58 - Cumhurbaşkanı Erdoğan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i telefonla arayarak harekâta dair bilgi verdi.
 
16.49 - Reuters: Türkiye, SDG'nin askeri üslerini ve mühimmat depolarını havan toplarıyla vurmaya başladı
 
16.45 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı’nın 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir" açıklamasında bulundu.
 

Birleşmiş Milletler antlaşmasının 51. maddesi ne diyor?

"Bu Antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez. Üyelerin bu meşru savunma hakkını kullanırken aldıkları önlemler hemen Güvenlik Konseyi’ne bildirilir ve Konsey’in işbu antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez."

16.38 - Fransa, Almanya ve Britanya Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nu toplantıya çağırdı

16.30 - ABD ve diğer Birleşmiş Milletler Genel Kurulu üyesi ülkelerin büyükelçileri harekât hakkında bilgilendirme için Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı

16.10 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine harekâtın başladığını duyurdu

16.00- Millî Savunma Bakanlığı'nın ilerleye dakikalarda yaptığı açıklamaya göre harekât bu saatte başladı