Gündem

İşte İmamoğlu'nun 19 günlük başkanlığı

06 Mayıs 2019 23:30

T24 Haber Merkezi | Derleme: Fatih Karagülle

İstanbul seçimleri YSK'nın 7'ye 4 olarak aldığı kararla iptal edildi. 31 Mart'tan 17 gün sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatını aldığı mazbatayla kazanan Ekrem İmamoğlu bu görevi resmî olarak 19 gün sürdürdü.

İmamoğlu'nun göreve başlar başlamaz aldığı kararlar ve vadettikleri kısa zamanda kamuoyunun dikkatini çekti.

İşte İmamoğlu'nun mazbatayı aldığı gün olan 17 Nisan'dan bugüne kadar yaptığı çalışmalar:

17 Nisan

İstanbul İl Seçim Kurulu, Ekrem İmamoğlu'na mazbatasını teslim etti. Seçimden 17 gün sonra, Ekrem İmamoğlu resmî olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. İmamoğlu, Saraçhane'de devir teslim törenine katıldı.

15 Nisan'da yükselişe geçen dolar 16 Nisan'da 5,8281'e kadar yükseldi. İmamoğlu'na mazbata verileceği haberinin geldiği 17 Nisan'da ise dolar 5,7139'a kadar geriledi.

"Nimeti ganimet yapmak yok"

Devir teslim töreninin ardından Saraçhane'de toplanan insanlar tarafından İzmir Marşı ile karşılanan İmamoğlu, "Artık bu şehrin nimetlerini ganimet yapmak yok" dedi.

Akşam saatlerinde Anadolu Efes & FC Barcelona Lassa basketbol maçını izlemeye giden İmamoğlu burada "İstanbul’u bir spor şehri yapmak için çalışmaya başlayabiliriz" sözü verdi.

18 Nisan

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı" sıfatını kullandığı ilk günün sabahında Fox Tv'de yayımlanan ve Gazeteci İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına katılan İmamoğlu, "Bir insan göreve geldiğinden itibaren elini sıkamayacağı insan yoktur. Ben mazbatamı aldım artık kişisel işlerin adamı değilim" dedi. Talepte bulunarak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini de söyleyen İmamoğlu, "Cumhurbaşkanının beni tebrik etmesinden onur duyarım" ifadesini kullandı. 

"Bizden olmayanlar anlayışı bitti"

Belediyedeki ilk mesai gününü çalışanlara ayıran İmamoğlu, şeffaf bir yönetim anlayışı benimseyeceklerini, birçok görüşmeyi 'şeffaf odada' yapacaklarını belirtti; "Bizden olanlar, bizden olmayanlar anlayışının bittiğini" söyledi.

19 Nisan

İmamoğlu, mazbatasını almasının ardından ilk yazılı talimatını verdi. Çiçeği burnundaki belediye başkanı, belediye iştiraklerinde ikinci bir emre kadar “Ödeme, harcama, ihale" gibi tüm işleri ve işlemleri durdurdu. İBB personeline de bir mektup yazan İmamoğlu "Siyasi görüşünüz veya yaşam tarzınız beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren tek şey emeğiniz ve çalışma azminizdir" dedi.

Müfettiş görevlendirdi

Aynı gün seçim ve mazbata arasında geçen 17 güne ilişkin olarak banka ve tapu kayıtlarını, araç listelerini de isteyen İmamoğlu, Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu’nda çalışan iki müfettiş görevlendirerek bu müfettişlere, belediye çalışanı veya dışarıdan görevlendirilecek üç uzmanla birlikte belediyenin elektronik veritabanında inceleme yapma ve veri tabanını kopyalama yetkisi verdi.

İBB çalışanlarıyla buluşma

Çalışanlara hitaben bir konuşma yapan İmamoğlu "Burada, yapının içerisinde maaşını alıp hizmet etmeyenler varsa ben söylemeden bıraksın gitsin. İstifasını versin gitsin" ifadesini kullandı.

20 Nisan

"İETT otobüslerimizi tahsis etmedik"

Ekrem İmamoğlu, 21 Nisan'da düzenleyeceği Maltepe mitingi için, "Çocuğu, kadını, genci, erkeği, sanatçısı, işçisi, üreteni, tüketeni, oy vereni, vermeyeni herkesi davet ettik. Ama kendi araçlarıyla gelecekler. İETT otobüslerimizi tahsis etmedik" dedi. 

21 Nisan

Maltepe mitingi

Mazbatasını 17 gün sonra alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, Maltepe'de parti flamalarının yer almadığı 'İstanbul'a Yeni Bir Başlangıç' mitingi düzenledi. 16 milyon İstanbullu ile kucaklaşmak istediğini söyleyen İmamoğlu, yeni dönemde şehrin yeni yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu. "Ben İstanbul'a yeni bir başlangıç vaadiyle buraya geldim" diyen İmamoğlu bu başlangıcın 5 temel alanının şunlar olduğunu söyledi:

  1. İstanbul'a yeni neslin siyaset anlayışı hakim olacak,
  2. İstanbul'a yeni nesil belediyecilik hakim olacak,
  3. İstanbul'a yeni nesil yerel demokrasi hakim olacak,
  4. İstanbul'a yeni nesil toplumsal birlik anlayışı hakim olacak,
  5. İstanbul'a yeni nesil yurttaşlık anlayışı hakim olacak.

"Bana, kişilere, partiye, vakıflara, derneklere çalışmak yok"

Maltepe mitinginde vatandaşlara hitap ettiği sırada kullandığı ifadeler dikkati çeken İmamoğlu, "Bana, kişilere, partiye, vakıflara, derneklere çalışmak yok. Buna izin vermeyeceğim. Ben size, tüm İstanbullulara 21. yüzyıl belediyeciliğini hayata geçireceğim." diye konuştu.

22 Nisan

"Ben onların yerinde olsam istifa ederim"

Belediye meclisini canlı yayınlama kararı veren İmamoğlu, 22 Nisan günü bazı yöneticiler hakkında da açıklama yaptı. İmamoğlu, herhangi bir belediye çalışanından istifa talebi gelmediğini söyleyerek, "Elbette değişiklik olacaktır. Kamuoyuyla değişiklik olduğunda paylaşım yapacağız. Bazı yöneticilerle ilgili soruşturmalar yapılacak; onların yerinde ben olsam istifa ederim. İstanbul'a söz verdim; şeffaflık temel ilkemiz olacak. Her gelişmeyle ilgili kamuoyunu devamlı olarak bilgilendireceğiz, meclis toplantılarımızı herkes izleyebilecek. Bugün yapacağımız ilk meclis toplantısını saat 14.00'de sosyal medya hesaplarımdan canlı olarak izleyebilirsiniz" dedi.

İlk toplantı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi ilk kez canlı yayınlandı. "39 belediye başkanına saygı göstereceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın" diyen İmamoğlu "39 belediye başkanımız bizim başkanımızdır. Adil olmak çok önemli" ifadesini kullandı. 

23 Nisan

İngiliz Guardian gazetesine konuşan İmamoğlu, herhangi bir baskı hissetmediğini söyledi. Gazeteye "Bu kentte 16 milyon insan benim onlara hizmet etmemi ve seçildiğim görevi yerine getirmemi bekliyor" açıklaması yapan İmamoğlu, "Tapılan ya da korkulan biri olmak istemiyorum. Sadece benimle yan yana çalışmanızı istiyorum. Ki, bizi seçen insanlar için mümkün olan en iyisini yapabilelim...Yapmamız gereken çok iş var." dedi. 

Suya indirim

İmamoğlu İBB Meclisi öncesi yaptığı açıklamada İstanbulluların beklediği indirimli ulaşım ve su konusu ile ilgili konuştu. “İstanbullu ne zaman indirimli ulaşım ve su ile buluşacak” sorusuna İmamoğlu, “Bu uygulamaları mayıs meclisine hazırlayacağız. Ama orada vadettiğimiz, İstanbul’daki halkın, çıkarına olan ulaşımdan suya kadar tüm unsurları mayısta ilk meclise taşıma niyetindeyiz” dedi.

24 Nisan

İBB koşusunu, 19 yıl sonra bir İBB Başkanı izledi

İBB Başkanı İmamoğlu, Veliefendi Hipodromu’nda 50’nci İBB Kupası ve 23 Nisan Kupası yarışlarını izledi; İmamoğlu 19 yıl sonra ilk kez yarışları izleyen belediye başkanı olarak tarihe geçti. 

25 Nisan 

İmamoğlu öğrenci Akbilini 85'ten 50 liraya indirmek istedi; AKP'li meclis üyelerinin teklifi '40 lira' oldu

İmamoğlu'nun seçim sürecinde öğrenci aylık Akbilini 50 TL'ye indirme vaadi 25 Nisan günü İBB Meclis Toplantısı'nda gündeme geldi. İmamoğlu'nun teklifi üzerine  AKP'li meclis üyeleri ücreti 40 TL yapma önerisi sundu.

27 Nisan

7 atama

İlk atamalarını gerçekleştiren İmamoğlu, İBB yönetim kadrosuna 2 bürokrat ve 5 danışman ataması yaptı.

30 Nisan

"Çürümeye terk edilen Muammer Karaca Tiyatrosu yenilenecek"

Pek çok tiyatro sanatçısının yetişmiş olduğu Muammer Karaca Tiyatrosu'nun aslına uygun olarak yenileneceğini duyuran İmamoğlu, "Beyoğlu’nun kültür ve sanat dolu günlerine geri dönmesi adına bu süreci yakından takip edeceğim" vaadini beyan etti.

T.C. ibaresi belediyede

"T.C. ibaresini seviyoruz, her yerde olmasını istiyoruz" diyen İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına "T.C." ibaresi ekledi. 

1 Mayıs kutlaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanlarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayan İmamoğlu, Saraçhane'deki İBB binasının avlusunda konuşma yaptı. "İBB'de çalışan herkes alın terini bu şehrin yaşamına sunmalıdır" ifadesini kullanan İmamoğlu Yunus Emre'nin "Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz" sözünü kullandı.

3 Mayıs

İftar daveti değişikliğine tepki

İmamoğlu, İstanbul Valiliği'nin kendisini önce 6 Mayıs'taki iftar programına davet edip sonra bunu 7 Mayıs olarak değiştirmesiyle ilgili olarak değerlendirmede bulundu. İmamoğlu kararı "6'sı akşamı, yani önemli bir toplantının olduğu gün, iftar programının değiştirilip, 7'sine alınmasını ben, manidar buluyorum" şeklinde değerlendirdi.

Ulaşım ve suya indirim talimatı 

"Söz verdiğimiz gibi, ulaşım ve su fiyatlarında indirim öngören talimatlar İstanbul Büyükşehir Belediyemizin ilgili kurumlarına verilmiştir" açıklaması yapan İmamoğlu, "Talimatın mayıs ayı İBB Meclisi'nde gündeme gelmesini ve onaylanmasını bekliyoruz" dedi.

4 Mayıs

"Halk Ekmek’te Ramazan pidesi 1 TL"

Halk Ekmek büfelerinden alınacak Ramazan pidelerine zam yapılmadığını duyuran İmamoğlu, "300 gr. Ramazan pidesi büfelerimizden 1 TL’ye halkımıza sunulacaktır" dedi.

5 Mayıs

İmamoğlu Yenikapı’daki Avrasya Gösteri Merkezi’nde İstanbul Gönüllüleri'yle miting düzenledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 'israf' döneminin bittiğini söyleyen İmamoğlu, "Paranızı çarçur etme dönemi bitmiştir. Kim israf yapıyorsa takip edeceğiz. Şatafatmış oymuş buymuş, bu dönem bitti İstanbul'dan Türkiye'ye göstereceğiz" ifadelerini kullandı.