Gündem

İstanbul'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkilileri arasındaki 'tahıl açmazı' görüşmesi sona erdi

13 Temmuz 2022 14:11

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler yetkilileri arasında Ukrayna'da mahsur kalan tahılın çıkarılması amacıyla İstanbul'da gerçekleştirilen görüşme saat 14.00 itibariyle başladı. Yaklaşık 3 saat 30 dakika süren görüşme 17:30 itibariyle sona erdi.

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler yetkilileri tahıl sorununu İstanbul'da görüştü

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba görüşmeler öncesi Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki tahıl müzakereleri gemi sahipleri ve ülkelerin güvenlik garantilerini sağlamalı." dedi.

4'lü görüşme, Rusya'nın Ukrayna'nın tahılı dünyanın kalanına ihraç etmesini önlemeye devam ettiği sırada gerçekleşecek. Tahıl krizi dünya genelinde gıda fiyatlarının artmasına sebep olurken, dünyanın en yoksul ülkelerini de ciddi bir gıda krizi riski ile karşı karşıya bırakıyor. 

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; "Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı’nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi." ifadelerine yer verildi.

"Yoğun çalışıyoruz, ancak hala gidecek çok yolumuz var"

Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ve Birleşmiş Milletler heyeti arasında bugün yapılacak görüşmelerde açmazın çözümüne yönelik somut adımlar atılması umuluyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, salı günü yaptığı açıklamada bugünkü toplantıdan beklentilerin düşük tutulması gerektiğinin sinyallerini vererek, "Yoğun çalışıyoruz, ancak hala gidecek çok yolumuz var" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün yaptığı açıklamada, "gıda krizinin" çözümüne yönelik gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve direktifleri kapsamında sürdürdükleri görüşmelerin olumlu geliştiğini belirtmişti.

Reuters'ın haberini dayandırdığı diplomatlara göre olası plan, Ukrayna araçlarının tahıl taşıyan gemileri mayın döşenmiş liman sularından rehberlik yaparak çıkarmasını, BM'nin desteğiyle Türkiye'nin de gemileri Rusya'nın silah kaçakçılığı yapılacağı endişelerine karşın teftiş etmesini içeriyor.

Birleşmiş Milletler, mayın döşenmemiş bölgelerden gemilerin geçmesini sağlayabilecek bir koridor oluşturulmasını öngörüyordu. Uzmanlar, Karadeniz'in mayınlardan arındırılmasının aylar sürebileceğini söylüyor. BM, Ukrayna tahılının dünyanın geri kalanına gönderilmesinin karşısında Rusya'dan tahıl ve gübre ihracatının da devam etmesi konusunda çabalıyor.

Rusya'nın Ukrayna'nın güney limanlarını işgal etmesinin ardından yaklaşık 25 ton tahılın ülkede mahsur kaldığı belirtiliyor.