Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu, seçimlerde gerisinde kaldığı rakibi Gantz'a büyük koalisyon çağrısında bulundu

Gantz'tan henüz teklife yanıt gelmedi

19 Eylül 2019 13:03

T24 Dış haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yapılan erken genel seçimlerde ufak bir farkla gerisinde kaldığı rakibi Mavi ve Beyaz Parti'nin Genel Başkanı Benny Gantz'a sürpriz bir teklifte bulundu. Netanyahu, Gantz'a beraber bir hükümet kurma çağrısı yaptı.

Gantz'ın sözcüsü Mavi ve Beyaz parti liderinin henüz teklife bir yanıt vermediğini bildirdi. Gantz'ın bugün saat 2'de bir basın açıklaması yapması bekleniyor.

Netanyahu yaptığı açıklamalarda, "Seçim kampanyası sürecinde sağcı bir hükümet kurulması çağrısında bulundum ancak maalesef sonuçlar bunun imkansız olduğunu gösteriyor. Benny, bugünden başlayarak geniş bir birlik hükümeti kurmalıyız. Halkımız ikimizin de sorumluluk almasını ve iş birliği yapmasını bekliyor" dedi.

Dün yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Mavi ve Beyaz Parti oyların yüzde 25.92'sini alırken Likud yüzde 25.14'te kaldı. Mevcut sonuçlara göre Gantz'ın partisinin Knesset'te 33 sandalyesi, Likud'un ise 31 sandalyesi bulunacak. İki parti de tek başına hükümet kurmak için yeterli çoğunluğa ulaşamadı. 

The Guardian, bu çağrının "Netanyahu'nun elinin zayıfladığını gösterdiği" değerlendirmesinde bulundu.