Dünya

Rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan İsrail Başbakanı Netanyahu: Bu bir darbe girişimidir

İsrail Başsavcısı, hakkındaki 3 ayrı dosya nedeniyle Netanyahu hakkında dava açılmasına karar verdi

21 Kasım 2019 19:37

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, hakkındaki 3 ayrı dosya nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu hakkında dava açılması kararı verdi. Netanyahu, karara dair ilk değerlendirmesinde "Şu anda burada olanlar Başbakan'a yapılan bir darbe girişimidir" dedi.

Başsavcı Mandelblit, Netanyahu hakkında 4000 numaralı dosyada rüşvet, 1000 ve 2000 numaralı dosyalarda ise sahtekarlık ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla iddianame hazırlanacağını açıkladı.

Binyamin Netanyahu'nun zengin iş adamlarından çeşitli hediyeler aldığı ve kendisiyle ilgili olarak daha olumlu yayınlar yapılması için bazı medya kuruluşlarına imtiyazlar sağladığı iddia ediliyordu.

"Şu anda burada olanlar Başbakan'a yapılan bir darbe girişimidir"

Netanyahu, karardan birkaç saat sonra yaptığı açıklamada İsrail Başsavcısı Avihay Mandelblit tarafından kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddederek, "asıl bu iddianameyi hazırlayan savcıların araştırılması gerektiğini" belirtti.

Hakkındaki tüm suçlamaların siyasi amaçlı yapıldığını ve iddiaların tümünün uydurma olduğunu dile getiren Netanyahu, "Şu anda burada olanlar Başbakan'a yapılan bir darbe girişimidir. Bırakmaya hazır değilim. Görevime devam edeceğim" diye konuştu.

İsrail Başbakanı, daha öncesinde de kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetmiş ve solcu muhalifleriyle medyanın "cadı avına" maruz kaldığını savunmuştu.

Hükümet kurulamamıştı

İsrail'de hükümeti kurma görevi ilk olarak kendisine verilen Muhafazakâr Likud Partisi'nin lideri Netanyahu Ekim ayında başarısızlığa uğramıştı.

Sol merkez Mavi ve Beyaz İttifakı'nın lideri Gantz da, çarşamba günü yerel saatle 20.00 sıralarında Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e hükümeti kuramayacağını bildirmişti.

Böylece ülke, çarşamba günü koalisyon görüşmelerinin çökmesinin ardından, bir yıl içerisinde üçüncü kez genel seçimlere gitmeye bir adım daha yaklaştı.

Netanyahu yolsuzluk soruşturmasında korunmasız kalabilir

5. kez Başbakan olarak görev yapamayacak olmasının Netanyahu için yasal sonuçlarının da olabileceği belirtiliyor. Netanyahu'nun başbakan olarak görevine devam edememesinin, yolsuzluk suçlamaları karşısında korunmasızlığını artıracağı yorumları yapılıyor.

İsrail kanunlarına göre, görevdeki bir başbakan, suçlu bulunması halinde görevinden ayrılmak zorunda değil.