Dünya

İspanya, çocuklara yönelik yüksek şeker içerikli ürün reklamlarını yasaklıyor

28 Ekim 2021 18:40

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, 16 yaşından küçüklere yönelik şekerli gıda ürünlerinin reklamlarının gelecek yıldan itibaren yasaklanacağını duyurdu.

Tüketim Bakanı Alberto Garzon, düzenlediği basın toplantısında, internette, sinema salonlarında, radyo ve televizyonlarda 16 yaş altı çocuklara yönelik bisküvi, dondurma, şekerli veya bol kalorili içecekler gibi gıda ürünlerinin reklamlarının 2022'den itibaren yasaklanacağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Ulusal Piyasalar ve Rekabet Komisyonu ile gerekli görüşmelerin tamamlandığını ifade eden Garzon, "İspanya'da aşırı kilolu oranı yüzde 23,3, obezite ise yüzde 17,3'tür. 6-9 yaş arası çocuklar için bu verilerdeki toplam yüzde 40'ı aşmaktadır. Bunlar endişe verici rakamlar" dedi.

İspanya'nın bu konuda İngiltere, Norveç ve Portekiz gibi diğer bazı Avrupa ülkelerinin izinden gideceğini vurgulayan Garzon, reklamın obezitenin sebeplerinden bir olduğuna dikkat çekti.

İspanya'da eylül ayında yayımlanan bir araştırmada, çocuklara yönelik her 10 televizyon reklamından 9'unun sağlıklı beslenme kurallarını ihlal ettiği belirtilmişti.

İspanya'da resmi verilere göre 1984 yılında nüfusun yalnızca yüzde 3'ü aşırı kilolu iken, son verilere göre ülkedeki her üç çocuktan biri aşırı kiloya sahip.