Ekonomi

İSO Başkanı Bahçıvan: Son BDDK uygulamasıyla kangren haline gelen gelişmeler, finansmana erişimde problem yaratıyor

"Kısa sürede kalıcı bir çözüm getirilmezse ihracat ve üretim olumsuz etkilenecek"

05 Temmuz 2022 12:20

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayi sektörünün finansmana erişimi konusunda yaşadığı sorunlara yönelik açıklamalarda bulundu. Bahçıvan, "Son BDDK uygulamaları ile de iyice kangren haline gelen gelişmelerin, ihracatçı sanayicilerimizin kaliteli finansmana erişimi noktasında çok ciddi problemler oluşturmaya başladığını müşahede ediyor ve izliyoruz" dedi.

Bahçıvan, son uygulanan ekonomi politikalarıyla ekonominin, üretimin ve cari açığa dönük en güçlü destek ve can suyu olan ihracatçı sanayicilerin en önemli finansal destek kalemi olan Türk Eximbank kredi kaynaklarında son dönemlerde ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.

"Eximbank'ın kendisi dışında yaşanan sorunlar banka yönetimine de sıkıntı yaşatıyor"

Bloomberg HT'de yer alan habere göre Bahçıvan "Türk Eximbank’ın bütün iyi niyetine rağmen kendi dışında kaynaklanan bu sorunlar, banka yönetimine de sıkıntı yaşatmaktadır. Öncelikli olarak Merkez Bankası kaynaklı farklı sorunlardan kaynaklanan son BDDK uygulamaları ile de iyice kangren haline gelen gelişmelerin, ihracatçı sanayicilerimizin kaliteli finansmana erişimi noktasında çok ciddi problemler oluşturmaya başladığını müşahede ediyor ve izliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Kısa sürede kalıcı bir çözüm getirilmezse ihracat ve üretim olumsuz etkilenecek"

Özellikle bayram öncesi gibi hassas bir dönemde bu konunun, üretim ve ihracat dünyasını hak etmediği bir finans dar boğazıyla karşı karşıya bıraktığını kaydeden Bahçıvan "İhracat ve sanayi sektörümüzün bu tür tatsız sürprizleri hiç hak etmediklerine inanıyoruz. Bu konuya bırakın önümüzdeki günleri, en kısa sürede kalıcı bir çözüm getirilmediği takdirde yakın gelecekteki ihracat rakamlarında da üretim rakamlarında da ekonomimizi olumsuz etkileyecek bir takım gelişmelerin arifesinde olduğumuzu üzülerek gözlemliyoruz.” şeklinde konuştu.