Gündem

İş dünyasından enerji maliyetlerine tepki: Türkiye düşük büyüme tuzağına çekiliyor

İş dünyası temsilcileri Rekabet Kongresi'nde bir araya geldi

08 Kasım 2019 08:44

Vergi yükü ve enerji maliyetlerinin üretimi sekteye uğrattığını belirten iş dünyasının temsilcileri, “Türkiye düşük büyüme tuzağına çekiliyor” dedi.

Enerji maliyetleri konusuna dikkati çeken TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Sanayinin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi asılı duran enerji fiyatlarının da yatırım, üretim ve istihdam iştahını baskıladığını hatırlatmak isterim" derken, TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu da, Türkiye'nin dış borçlarda 2001 krizi dönemini geçip bir rekora imza attığına dikkati çekti.

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ev sahipliğinde “Ekonomik ve Dijital Gelişmeler Işığında Sektörel Rekabetçilik Politikaları” ana teması ile düzenlenen Rekabet Kongresi'nde konuşan iş dünyasının temsilcileri artan vergi yükü ile maliyetlerin özellikle sanayi üzerinde büyük yük yarattığına dikkat çekti. Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Turan, zor ve çetin bir yılı geride bırakmaya hazırlandıklarını aktardı.

"Türkiye verimlilik yaratmada ciddi problem yaşıyor"

Türkiye'nin özellikle verimlilik yaratmada son 10 yılda ciddi problem yaşadığını kaydeden Turan, şöyle devam etti:

“Rekabetçiliğimizin üzerindeki vergi ve enerji maliyetleri baskısını da bir dip not olarak düşmek isterim. Ülkemizin vergi artırımına değil, üretim artırımına ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Sanayinin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi asılı duran enerji fiyatlarının da yatırım, üretim ve istihdam iştahını baskıladığını hatırlatmak isterim. Dünyanın popülizm çılgınlığına kapılmadan, ortak akıl ile rasyonel politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor.”

"Türkiye tehlikeli bir tuzağa çekiliyor"

TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu da Türkiye'nin dış borçlarda 2001 krizi dönemini de geçip bir rekora imza attığına dikkat çekerek, kırılganlıkların azaltılması gerektiğini dile getirdi. “Türkiye V şeklinde mi krizden çıkacak yoksa düşük bir büyüme patikasında mı takılı kalacak diye konuşuluyor. Türkiye burada çok tehlikeli bir tuzağa çekiliyor” diyen İmamoğlu, Türkiye'nin dünyayı yakalayabilmesi için dijital dönüşüme ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Burada da ciddi yatırımlar gerektiğini anlatan İmamoğlu, “Yeni kaynak yaratma potansiyelimiz sınırlı, daha fazla dış borç almak finansal kırılganlıklarımızı artırıyor. Önceki borçların ödenmesi, kırılganlıkların azalması gerekiyor” diye konuştu.