Ekonomi

İş dünyasında BDDK kararı endişesi; 'açıklık getirilmezse piyasa kitlenir'

"Karar döviz alımını yasaklar nitelikte"

27 Haziran 2022 12:30

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) TL karşılığı 15 milyar lira üzerinde döviz mevduatı bulunan şirketlere yönelik, TL kredi verilmesini engelleyen kararı iş dünyasını endişelendirdi.

Dünya gazetesinden Merve Yiğitcan'a konuşan  TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayii Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu, karara açıklık getirilmesinin şart olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Piyasa kitlenir"

"Özellikle iki konuda açıklık şart. Birincisi bu uygulama yeni kredi limit başvurularını mı etkileyecek, yoksa firmanın daha önce başvurup edindiği limitin kullandırımı için mi geçerli? Bunun netleştirilmesi lazım. Firmanın belli limiti olduğu halde bu krediyi kullandırmıyorum denirse çok daha büyük etkileri olacak. İkincisi muğlak taraf ise bu hangi kredileri etkileyecek? Sadece ticari krediler mi, yoksa yatırım kredileri de kapsama giriyor mu? Siz yatırım yapıyorsunuz, teşvik belgesi aldınız, makine siparişi verdiniz, ön ödemelerini yaptınız. Ancak yatırımın devamıyla ilgili hesabınızda döviz varsa kredi vermiyoruz mu denecek? Öte yandan yatırım kredileri de kendi içinde ayrılıyor. Bankaların kullandırdığı krediler ile devlet destekli yatırım kredileri var. Ama neyi kapsadığı belli değil. Özellikle bu iki noktada açıklık kazandırılması gerekiyor. Eğer pazartesi günü (Bugün) buna açıklık getirilmezse piyasa kitlenir”

"Döviz alımını yasaklar nitelikte"

TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel ise şu ifadeleri kullandı:

"15 milyon TL üzerinde döviz varlığı olan şirketler, kredi kullanamayacak. 15 milyonun altında olanlar ise bu oranı aşmama sözü verecek. Birçok etkenlerden ötürü zaten sıkıntıda olan ihracatçı firmalar bu karardan olumsuz etkilenecekler. Çünkü, ihracat yapabilmek için aramalı kullanan firmalar mecburen döviz bulundurmak zorunda. Günümüzde işletme sermayesi kullanan ya da ihracat için TL kredi kullanmadan iş yapan şirket sayısı çok az. Alınan bu karar ise firmalara neredeyse döviz alımını yasaklar nitelikte."