Gündem

İran Dışişleri'nden Suriye'ye planlanan harekâta ilişkin açıklama: Operasyona karşıyız

08 Ekim 2019 11:56

İran Dışişleri Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nun telefonda Suriye'ye planlanan harekâtı konuştuğunu duyurdu. Bakanlık, Zarif'in "her türlü olası askeri operasyona karşıyız" dediğini aktardı.

ABD'nin bölgeden çekilme kararı ile Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna planlanan askeri harekâtı üzerine telefon görüşmesi gerçekleştiren Zarif ve Çavuşoğlu'nun konuşmasının ayrıntılarını İran Dışişleri Bakanlığı paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Zarif, askeri operasyona karşı olduğunu bildirdi ve Suriye'nin toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğine saygı duyulması çağrısı yaptı" denildi.

Açıklamada, "Türkiye'nin güvenlikle ilgili kaygılarının ortadan kalkmayacağı gibi, maddi ve insani büyük zararlara neden olacağı için İran İslam Cumhuriyeti her türlü olası askeri operasyona karşı çıktığını belirtmektedir" ifadeleri yer aldı. 

Zarif, dün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ABD'nin çekilme kararıyla ilgili, "ABD Suriye'de alakasız bir işgalci; iznini almak ya da güvenlik için ona itimat etmek boşuna. Suriye'de barış ve terörle mücadele, yalnızca toprak bütünlüğüne ve insanlarına saygı göstererek olur."  demişti.