Dünya

İran'da kadın şarkıcı 'kamuoyu önünde tek başına şarkı söylediği için' mahkemeye çağırıldı

İran'da kadın şarkıcılar radyo ve TV'de şarkı söyleyemiyor

22 Mayıs 2019 18:44

İranlı şarkıcı Nigar Muazzam, Abyaneh köyünde 'kamuoyu önünde tek başına şarkı söylediği için' mahkemeye çağırıldı.

BBC'nin haberine göre geçen hafta bir grup turiste, yerel kıyafetler giyerek şarkı söyleyen Muazzam'ın performansı İran Kültür Mirası Dairesi tarafından 'kısa kesildi'.  Fars Haber Ajansı'ndan aktarıldığına göre, bunun üzerine görüntüleri sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaşan Muazzam hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatıldı ve video kaldırıldı.

Köyün sınırları içinde yer aldığı İsfahan başsavcılığı, Muazzam hakkında 'tek başına kamu önünde şarkı söyleyen bir kadın olduğu için' soruşturma açtıklarını doğruladı.

HRANA Haber Ajansı, ülkede kadınların toplum önünde tek başlarına şarkı söylemelerini yasaklayan bir yasa olmadığına ancak yetkililerin sürekli bu tür performanslara engel olmaya ve ilgili kişileri cezalandırmaya çalıştıklarına dikkat çekti.

İran'da kadın şarkıcılar radyo ve TV'de şarkı söyleyemiyor. Bu nedenle Muazzam gibi çoğu şarkıcı Instagram, Telegram gibi sosyal medya uygulamaları aracılığıyla 'seslerini duyuruyor'.

Tepki çeken karar sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi. Bir kullanıcı, yetkililerin Moazzam'a soruşturma açma hızıyla, kadınlara yönelik fiziksel saldırılara soruşturma açılma hızını karşılaştırırken "Bir kadının yüzüne asit atıldığında kimse takip etmiyor ve sonunda suçlu bulunan kadın oluyor" dedi.

Başka bir kullanıcı ise"İran 80 milyonluk bir cezaevi oldu" yazdı.