Gündem

Erdoğan, Putin ve Ruhani üçlü zirve için Çankaya'da

Zirvenin ana gündem maddesinin İdlib olması bekleniyor

16 Eylül 2019 11:37

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5. kez Suriye gündemiyle Çankaya'da bir araya geldi. İran ve Rusya liderinin arasındaki görüşmeden sonra üçlü toplantıya geçilmesi bekleniyor. 

Türkiye'ye gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne geldi. Ruhani ile Erdoğan'ın 12.00'da başlayan görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Daha sonra heyetler arası görüşmeler yapıldı. 

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik etti. 

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rabii, Tahran ile Moskova ve Ankara arasındaki ilişkilerin tarihin en yüksek seviyesinde olduğunu belirtti. Rabii, İran Radyo Televizyon Kurumu İRİB'e konuştu. Rabii, ilişkiler hakkında "Rusya ve Türkiye'yle ilişkilerimiz tarihinden en yüksek seviyesinde bulunuyor" ifadesini kullandı.

Erdoğan-Putin görüşmesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i taşıyan uçak da 13.38'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Erdoğan ile Putin'in ikili görüşme gerçekleştirdi. İkili görüşmenin ardından Rus heyetlerle görüşmelere geçildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında 1,5 saat süren görüşmenin ardından Türkiye ve Rusya arasında heyetler arası görüşme gerçekleştirildi. 40 dakikalık heyetler arası görüşmede Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı Hakan Fidan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir eşlik etti. 

Putin-Ruhani görüşmesi

Erdoğan ile Putin görüşmesinin ardından Rus lider ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin ikili görüşmesi başladı. İki lider daha önce şubat ayında Rusya'nın Soçi kentinde ve haziran ayında da Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bir araya gelmişti.

Görüşmede; Suriye'deki durum, ikili işbirliği ve İran Nükleer Programı için Ortak Kapsamlı Eylem Planı konuları ele alındı. Heyetler arası görüşmeye; Rusya tarafından Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Devlet Başkanı Danışmanı Yuriy Uşakov, Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev katıldı.