Dünya

Irak istihbaratından Türkiye'ye IŞİD uyarısı

Irak askeri istihbarat servisi yetkilisi Türkiye'ye kaçan 9 IŞİD'linin saldırı planladığını söyledi

19 Kasım 2019 14:05

Irak askeri istihbarat servisi, IŞİD’den kaçan üst düzey militanların Türkiye’ye gelerek yeni bir terör saldırısı planladıkları yönünde uyarı yaptı. Irak istihbarat şefi Korgeneral Saad al Allaq, Irak’ın Ankara’ya burada bulunan ve saldırı planlayan 9 IŞİD’li terörist hakkında dosya verdiğini açıkladı.

CNN International’a konuşan Allaq, Suriye'nin doğusundan Gaziantep'e kaçan yüksek rütbeli IŞİD'lilerin burada geniş mali kaynaklara erişiminin olduğunu ve saldırı planladıklarını anlattı. Allaq ayrıca, Türkiye'ye kaçan militanların Irak ve Suriye’deki IŞİD kampında bulunan IŞİD tutuklularını kaçırma planları olduğunu da söyledi.

"Yeni hücreler oluşturmayı hedefliyorlar"

Allaq,  ‘emir’ olarak tanınan IŞİD’lilerin Türkiye’de oldukça fazla miktarda nakit paraya erişimi olduğu ve yeni hücreler oluşturmaya başladıklarını belirtti. IŞİD’lilerin bu yılın başında Suriye’nin doğusundan kaçtığını ve SDG’ye rüşvet ödeyerek Gaziantep’e ulaştıklarını söyleyen Allaq “Şu anda Türkiye’de bulunan IŞİD’liler yeni teröristlerin örgüte alınmasını organize ediyorlar” dedi.

Iraklı yetkililerin Türkiye’ye ilettiği dosyalar arasında ‘bomba imalatçısı olarak bilinen iki militan hakkında bilgiler olduğunu söyleyen Allaq “Khair-Allah Abdullah Fatthi ve Hussein Farhan Asslebi isimli iki militanın IŞİD’in gördüğü en iyi bomba imalatçıları” dedi.

IŞİD kamplarından kaçanlarla ilgili olarak uluslararası boyutta bir adım atılması gerektiğini söyleye Allaq “Bu suçlular kamplardan çıkıp ülkelerine dönebiliyor ve Avrupa, Asya ve Afrika’nın kuzeydoğusu için büyük tehlike oluşturuyorlar” dedi.

CNN'in Allaq'ın açıklamaları üzerine görüştüğü Türk yetkililer, konunun araştırıldığını söyledi. 

CNN, çok nadir röportaj verdiğini söylediği Allaq’ın IŞİD militanları hakkında sahip olduğu istihbaratın IŞİD lideri Bağdadi’nin ABD’nin düzenlediği operasyonda öldürülmesinin ardından ortaya çıktığını belirtti. 

Suriye'deki IŞİD kamplarında yabancı uyruklularda dahil olmak üzere 10 bin IŞİD'li var. Çevre kamplarda ise bu IŞİD'lilerin eşleri ve çocuklarından oluşan 70 bin kişilik bir kamp bulunduğu biliniyor.