Dünya

Irak istihbarat yetkilileri: Bağdadi'nin erkek kardeşi uzun süre Türkiye'ye gidip gelerek IŞİD kuryeliği yaptı

06 Kasım 2019 17:21

ABD'nin baskını sonucu öldürülen IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin erkek kardeşlerinden birinin defalarca IŞİD kuryeliği yapmak üzere Türkiye'ye seyahat ettiği iddia edildi. 

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli The National gazetesinin Irak istihbaratına dayandırdığı habere göre, Bağdadi'nin üç erkek kardeşinden biri olan Cuma el Bağdadi'nin IŞİD'in Irak, Suriye ve Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin bilgi paylaşımı ve bazı paketlerin teslimatı için Suriye'nin kuzeyinden İstanbul'a gidip geldiği iddia edildi. Irak istihbaratı Cuma el Bağdadi'nin en son Nisan ayında Türkiye'de olduğunu öne sürdü. Iraklı yetkili Cuma el Bağdadi'nin izini Türkiye'den İdlib'e geçene kadar takip edebildiklerini fakat daha sonra izinin kaybolduğunu söyledi. 

Bağdadi'nin erkek kardeşinin Türkiye'ye girip çıkabildiği halde yakalanmamasını değerlendiren Iraklı yetkili, "İstanbul'da çok fazla sığınmacı var, kalabalıkta kaybolmak kolay bu yüzden bu şehirde anonimliği korumak kolay olabiliyor" dedi. Eski bir Türk güvenlik yetkilisi ise "Türkiye'nin sınırları uzun süredir bir kevgire dönmüş durumda" yorumunda bulundu. 

Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın iddialara ilişkin yorum talebine yanıt vermediği belirtildi.

Irak yönetimi, İdlib'in Barişa kasabasında yaşayan IŞİD liderinin 27 Ekim'de ölü ele geçirildiği ABD operasyonuna ilişkin istihbarat bilgisinin kendilerinden geldiğini savunmuştu.