Dünya

İnsanlar "uzak durun" uyarısını dikkate almadı; Oslo'nun popüler deniz aygırı Freya uyutuldu

Yetkililerin deniz aygırına yaklaşılmaması yönündeki uyarısını dikkate almayan insanlar, hem kendileri hem de Freya için risk oluşturmuştu

15 Ağustos 2022 08:48

Norveçli yetkililer, Oslo fiyordunda ziyaretçilerin ilgisini çeken Freya isimli deniz aygırı “kamu güvenliği endişesi” gerekçesiyle uyutulduğunu açıkladı.

BBC’de yer alan habere göre, Oslo’da kıyıdaki tekneleri deviren, güneşlenen 600 kiloluk deniz aygırı Freya, kısa süre içinde insanların ilgisini çekmişti. 

Yetkililerin deniz aygırına yaklaşılmaması yönündeki uyarısını dikkate almayan insanlar, hem kendileri hem de Freya için risk oluşturmuştu.

Bir olayda, deniz aygırının bir kadını suyun içinde takip etmesi sonucu polis bölgeyi geçici olarak yüzmeye kapatmıştı.

Norveç Balıkçılık idaresi geçen hafta içinde çocukların da olduğun kalabalık bir grubun, deniz aygırıyla dokunma mesafesinde olduğu fotoğrafını paylaşmıştı. 

Yetkililer, Freya’nın insan güvenliğine bir tehdit oluşturduğunu belirterek uyutma kararının alındığını söyledi. Kamuoyunun deniz aygırından uzak durulması uyarılarını dikkate almadığı belirtilirken, Freya’nın insanlara, insanların ona zarar verme riskinin bulunduğu belirtildi.

Freya’nın bölgeden taşınma opsiyonunun ise hayvan refahına uygun olmayacağı gerekçesiyle kabul edilmediği belirtildi.

Koruma altındaki türlerden biri olan deniz aygırları, normalde Arktik’in kuzeyinde yaşıyor.