Gündem

İnsan Hakları Derneği: 125 gündür açlık grevinde olan Grup Yorum üyelerine yönelik hukuksuzluğa son verin

"Temel insan hak ve özgürlüklerine saygı için uygulanmayan reform paketleri çıkarıp durmak yetmez"

18 Eylül 2019 12:11

Rojin Akın 

Grup Yorum üyeleri  İbrahim Gökçek, Helin Bölek, Barış Yüksel ve Bahar Kurt , 125 gün önce baskılara,  hukuk dışı uygulamalara karşı yaklaşık 2 yıldır tutuldukları hapishanelerde süresiz açlık grevine başladı. 

İnsan Hakları Derneği, süresiz açlık grevindeki Grup Yorum üyelerinin İdil Kültür Merkezi’ne yönelik polis baskınlarına son verilmesi, konser yasaklarının kaldırılması, tutuklu üyelerin serbes bırakılması ve para ödüllü arama listelerinin kaldırılması taleplerine ilişkin herhangi bir adım atılmadığını belirtti. 

Bahar Kurt ve Helin Bölek'in yargılandığı davanın duruşmasında kaçma şüpheleri olduğu gerekçesiyle tahliye taleplerinin reddedildiğini hatırlatan İHD, konser yasağının ve baskıların devam ettiğinin altını çizdi. 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'ndan yapılan açıklama şöyle: 

"Temel insan hak özgürlüklerine saygı olmadan adil bir hukuk sistemi kurulamaz ve işletilemez. Temel insan hak ve özgürlüklerine saygı için uygulanmayan reform paketleri çıkarıp durmak yetmez. Türkiye, 12 Eylül faşist darbesinden sonra ifade özgürlüğünü hiçe saymayı, ifade özgürlüğünün bütün tezahürlerini suçmuş gibi göstermeyi olağan bir iş sayan bir hukuk anlayışı geliştirmiştir. Bu anlayış, Grup Yorum’u her dönemde hedef haline getirmiş, yasak, baskı, gözaltı ve tutuklamalarla bu müzik grubunu susturmak istemiştir. Bir yandan “yargı reformu”ndan bahsedip, bir yandan temel insan hak ve özgürlüklerini hiçe saymak, hukuk devleti anlayışıyla taban tabana zıt bir tutumdur.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu olarak buradan yetkililere ve kamuoyuna sesleniyoruz. Grup Yorum mensupları İbrahim Gökçek, Helin Bölek, Barış Yüksel ve Bahar Kurt açlık grevinin 125’inci günündedir. Talepleri, demokratik ve insan haklarına saygılı bir ülkede tartışma konusu bile yapılamayacak kadar açık ve haklıdır. Devletin tüm birimlerinin yetkililerini hukuksuzluğa son vermeye çağırıyoruz. Demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, hukuka saygılı kişi, örgüt ve siyasal partileri açlık grevinin sona ermesi ve baskıların bitirilmesi için sürece müdahil olmaya davet ediyoruz."