Gündem

İmamoğlu: Kim kolunu çekerse biz kolumuzu uzatacağız, o kolu yakalamak için mücadele edeceğiz

Yapımı durdurulmuş olan “Çekmeköy - Sultanbeyli Metro Hattı” inşaatı tekrar başlıyor

26 Kasım 2019 11:14

Yapımı durdurulmuş olan “Çekmeköy - Sultanbeyli Metro Hattı” inşaatı tekrar başlıyor. Düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Metro birinci sıra işimiz. İstanbul'da metroyu birinci meseleye taşıma konusu milli bir meseledir" dedi.

İmamoğlu, kamu bankalarının göreve başladıkları andan itibaren İBB'ye mesafeli durduğunu ve yurt dışı kaynaklı bankalardan aldıkları kredilerle metro hattı çalışmalarını yeniden başlattıklarını açıklamıştı. Metro inşaatı töreninde konuşan İmamoğlu, kredi aldıkları, Alman Deutsche Bank'ın sürece güven duyarak katkı sunmasından dolayı teşekkür etti. 

Konuya ilişkin yapılan elelştirileri dillendirmeden, "Doğru kararlar almalıyız, bu konuda iş birliği yapmalıyız. Bu işin merkezi hükûmeti, İstanbul belediyesi, ilçe belediyesi yok. Bu işin önünde engel değil, herkesin bu tarz işlerin önünde yardım eden bir karakterle hareket etmesi lazım" diyerek yanıt veren İmamoğlu, "Biz buna hazırız. Kim kolunu çekerse biz kolumuzu uzatıp onun kolunu yakalamaya dönük mücadelemizi vereceğiz. Yani iş birliği konusunda biz kendimizi en yürekli kurum olarak görüyoruz. Hangi kişi, hangi mevki, hangi siyasi makam olursa olsun. Bu ortaya koyduğumuz toleransın, birleşme duygusunun karşılığıdır bu duyulan güven" diye konuştu.

İmamoğlu şunları kaydetti:

"Sanıyorum bizi burada en mutlu ağırlayan çalışma arkadaşlarımı hem de bu işin yüklenicisi olan firma temsilcilerine ayrıca teşekkür ederim. Hepiniz bu güzel anımıza hoş geldiniz. Tabii toplu ulaşım bizim kentimiz için en önemli konulardan bir tanesi. Şehrimizin bir çok konusu var, tek bir konuya keşke en önemli tanımı yapabilsek ama değil. Toplu ulaşım, başka önemli bir konu ama farklı bir noktada duran depremle ilgilenmemiz gereken başka bir husus var. Ya da toplumsal olarak hiçbir zaman unutmamamız gereken önümüzdeki yıllarda en önemli çözüm bekleyen konulardan biri sığınmacı konusu. Tek önemli bir konu var ona odaklanalım deme şansımız yok bu kadım kentte. 

"İstanbul'da metroyu birinci meseleye taşıma konusu milli bir meseledir"

Ama toplu ulaşım hayatımızın her anında hissettiğimiz bir konu. Toplu ulaşıma dair her günümüz dolu dolu geçiyor. Arkadaşlarımla bu konuya en hassas bir biçimde ilgi gösteriyoruz. Metro birinci sıra işimiz. İstanbul'da metroyu birinci meseleye taşıma konusu milli bir meseledir. Yüzlerce kilometrelik metroyu bu şehre kazandırmalıyız. Sözen'den itibaren emeği geçen her belediye başkanına tek tek teşekkür ediyorum. Bizim de bir iddiamız var daha fazlasını yapabilmek. Bizden sonra gelenlerin de iddiası bu olmalı. O yüzde her şey çok güzel olacak diyoruz, oldu demiyoruz. Her sabah uyandığınızda her şey çok güzel olacak deyin, farklı bir enerjiyle başlarsınız. Daha iyisini yakalamak. Bugün attığımız adımların da bu adımlar olduğunu belirtmek isterim.

"Alman Deutsche Bank'ın sürece güven duyarak katkı sunması anlamlıdır, teşekkür ediyorum"

Duran metro projelerimiz vardı, bunlar 8 hat idi. Bugün bir başka metro hattının başlangıcını gerçekleştiriyoruz. Bu hat önemli bir hat. Artık gün hizmet günü. Bu hattın hayata geçmesiyle ilgili finansman konusuyla ilgili arkadaşlarım yoğun bir çalışma ortaya koydular. İki yıldır duran bu şantiyenin hareketlenmesiyle ilgili bulunan finans kaynağıyla beraber yine bu hattın imalatçıcı cesur firmalarımızın katılımıyla sürece başlamış bulunuyoruz. İnşallah bu süreç hızlıca bitsin istiyoruz. Bugün açıkçası şunu belirtelim, ekonomi hem ülkemizde hem dünyada kolay bir süreç yaşamıyor. Finans dünyası 2 yıl öncesinden çok daha kötü bir durumda. Özellikle kaynak bulma konusunda çok daha darlaştığı bir dönemde güven duyması ve yaptığımız yurt dışı temaslarının da bunda  etkili olduğuna yürekten inanıyorum, Alman Deutsche Bank'ın da bu sürece güven duyarak katkı sunması anlamlıdır. İş birlikleri için teşekkür ediyorum.

"Kim kolunu çekerse biz kolumuzu uzatıp onun kolunu yıkamaya dönük mücadelemizi vereceğiz"

İstanbul'un gücü başkadır, potansiyeli farklıdır. Dünya durur İstanbul durmaz. Buna göre birbirimizi desteklemeliyiz, topyekun hareket etmeliyiz. 16 milyon insanımızın yüreği İstanbul için çarpmalı. Doğru kararlar almalıyız, bu konuda iş birliği yapmalıyız. Bu işin merkezi hükûmeti, İstanbul belediyesi, ilçe belediyesi yok. Bu işin önünde engel değil, herkesin bu tarz işlerin önünde yardım eden bir karakterle hareket etmesi lazım. Biz buna hazırız. Kim kolunu çekerse biz kolumuzu uzatıp onun kolunu yıkamaya dönük mücadelemizi vereceğiz. Yani iş birliği konusunda biz kendimizi en yürekli kurum olarak görüyoruz. Hangi kişi, hangi mevki, hangi siyasi makam olursa olsun. Bu ortaya koyduğumuz toleransın, birleşme duygusunun karşılığıdır bu duyulan güven.

"Herkes alkışlayacak, bu kadar basit"

Geline noktada imzalar atılmıştır, İBB, müteahhitler, Ankara iş birliğini kutluyoruz. Herkes alkışlayacak, bu kadar basit. Bir hizmetin sahibi devlettir, kamudur, millettir. Siz sadece o süreci o gün başarıya kavuşturan aracı konumundasınızdır. Onun için başarılarımızla övünelim ama asla sahibi demeyelim. Haddimize değil. Her proje ne bir partiye aittir ne makamdaki kişiye aittir. Partimizin benim projem ifadesini kimse ağzımızdan duymayacak. Milletçe biz yaptık. 

Sadece Avrupa değil, başka ülkelerle bu süreci destekleyici irtibatlarımız sürüyor. Metro veya farklı duran projelerin her birini harekete geçireceğimiz gibi öncelediğimiz bir çok projemiz için kaynak ve yatırımcı iş birliğini ortaya koyup artı yeni bazı finansman modelleriyle İstanbul'u buluşturarak yani yap-işlet-devlet projesini daha farklı anlayışlarla yeni projelerinin İstanbul'a kazandırılmasında özenle hareket edeceğiz. İETT hatlarını kısalaştırarak ekspres haline getirip diğer toplu ulaşım hatlarımızı desteleyecek hale getireceğiz. Deniz ulaşımıyla diğer toplu taşımaları buluşturan alanları daha etkin hale getireceğiz. 

"Vatandaşlarımız, Sultaybeyli'den Yenikapı'ya 50 dakikada varmış olacak, Sarıgazi'den Üsküdar'a da 28 dakikada ulaşmalarını sağlayacağız."