Gündem

İmamoğlu'ndan Danıştay kararına ilk yorum: İktidar temsilcileri alkışlamamaları lazım, bu kendi kalelerine gol atmak olur

Danıştaş, belediye şirketlerine yönetici atama yetkisini belediye meclisine devreden kararı durdurma talebini reddetti

28 Temmuz 2020 15:14

Belediye başkanlarına ait olan belediye şirketlerine yönetici atama yetkisini belediye meclisine devreden, Ticaret Bakanlığı genelgesinin yürütmesinin durdurulması talebi, Danıştay tarafından reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hukuki sürecin devam ettiğini, nihai kararın çıkmadığını belirterek, “İktidar temsilcilerinin böylesi bir kararı alkışlamamaları lazım. Bu onlar için de kendi kalelerine gol atmak olur. Yönetemezler böyle bir süreci, halka da anlatamazlar” dedi.

Ne olmuştu?

Ticaret Bakanlığı tarafından 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından mayıs ayında yayınlanan genelge ile yasanın belediye başkanlarına verdiği belediye şirketlerine yönetici atama yetkisi, belediye meclislerine devredilmişti.

İstanbul ve Ankara gibi belediye meclisinin çoğunluğunun AKP-MHP grubunda olduğu belediyeler için yetki gaspı anlamına gelen genelge yargıya taşınmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile dava açmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de davaya müdahil olmuştu.

Danıştay ret kararı verdi

Danıştay, davanın “yürütmeyi durdurma” talebi ile ilgili kısmını karara bağladı. Yürütmeyi durdurma talebi reddedildi. Danıştay 8. ve 10. dairesinden 9 üyenin katıldığı oturumda karar; 5'e, 4 oy çokluğu ile alındı. Genelgenin iptaline ilişkin talep ise daha sonra karara bağlanacak.

Kararla ilgili ilk değerlendirmesini Sözcü'ye yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Hukuki süreç devam ediyor, takip ediyoruz” dedi.

Hukuka aykırı bir konuda Danıştay'ın böyle bir karar almasını düşündürücü bulduğunu söyleyen İmamoğlu “Kararın 5'e 4 alınması daha da önemli. Umarım tekrar gözden geçilirler kararı. Hukuk böyle bir şey yapamaz, hukuksuzluğu devreye sokmuş olur. Siyaset alanının da iktidarın temsilcilerinin de böylesi bir kararı alkışlamamaları lazım. Bu onlar için de kendi kalelerine gol atmak olur. Yönetemezler böyle bir süreci, halka da anlatamazlar” diye konuştu.