Gündem

Avukatı konuştu; İmamoğlu ceza alırsa ne olacak?

Kritik duruşma öncesi Kemal Polat, Candan Yıldız'a yorumladı

31 Mayıs 2022 14:42

T24 Video Haber

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada kritik karar yarın.

Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma öncesi İmamoğlu'nun avukatlarından Kemal Polat, Candan Yıldız'a yaptığı değerlendirmede "Hukuki değil siyasi bir dava, dönemin YSK Başkanı Sadi Güven'in ihbarı dışında İmamoğlu'nun sözlerini üzerine alan hiçbir üye yok. Yarın karar çıkabilir de çıkmayabilir de" dedi. 

Ekrem İmamoğlu'nun "ahmak" sözünü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Avrupa Parlamentosu'na gidip Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum" sözlerine yanıt verirken Soylu'ya atfen söylediğini belirten avukat Kemal Polat, "Zaten Soylu sonra kendisine "hakaret" edildiği gerekçesiyle şikayette bulundu. Bu da davanın iddianamesini çürütüyor. Bizim tezimizi doğruluyor" dedi. 

Yarın karar çıkıp çıkmayacağının net olmadığını ifade eden Kemal Polat, karar çıksa bile istinaf süreci olduğunu aktardı.  

Ne olmuştu? 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak katıldı.

İmamoğlu bu kongrede yapmış olduğu konuşmada; seçim sürecinde kamu kaynaklarının iktidar lehine sınırsız bir şekilde kullanıldığını, seçim süresince toplumu bölen ve kutuplaştıran dil kullanıldığını, Cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin seçim yasaklarını dikkate almayan eylem ve uygulamalarını, devletin haber ajansı olan Anadolu Ajansının seçim sonuçlarını manipüle etmek istediğini aktardı.

İmamoğlu iktidarın 31 Mart seçimini yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu kararı ile iptal ettirerek kazanmak istediğini vurguladı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde bir açıklama yaparak  kongrede yapmış olduğu konuşmasından dolayı İmamoğlu için "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil" dedi. 

İmamoğlu aynı gün ( 4 Kasım 2019) Soylu’nun bu sözlerinin hatırlatılması üzerine basın mensuplarına yaptığı açıklamada " 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa' da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart' ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" ifadelerini kullandı.

Bütün bu olaylar üzerine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından 15/11/2019 tarihli ihbar üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma davaya dönüştü. İmamoğlu için 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası isteniyor.