Gündem

İmamoğlu: Belediyelere kayyım atamaları, hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal ediyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Strasburg'daki AYBYK genel kuruluna katıldı

31 Ekim 2019 01:01

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK) genel kurulunda Çarşamba günü Fransa’nın Strasburg kentinde düzenlenen Türkiye oturumuna konuşmacı olarak katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul seçimlerinin "örnek olması gerektiğini" söyledi, kayyımları eleştirdi. 

İmamoğlu, "İktidar, manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararıyla iptal ettirerek kazanmak istedi. Ama iktidarın gücüne rağmen yurttaşlarımızın güçlü iradesi 23 Haziran gecesi bir kez daha ve çok daha gür bir sesle demokrasiden yana oldu" şeklinde konuştu.

YSK'nın iptal gerekçelerinden bazılarının aynı zamanda ceza mahkemelerinin konusu olduğunu hatırlatan İmamoğlu, "Ama aylar geçmesine rağmen kimse cezalandırılmadı, çünkü ortada zaten bir suç yoktu" dedi.

"Bazı siyasi partileri, bazı seçilmişleri diğerlerinden ayrı tutmak asla kabul edilemez"

İmamoğlu kayyım atamalarına ilişkinse şöyle konuştu:

"Seçimle gelenin, seçimle gitmediği yerde ne demokrasi olur ne de hukukun üstünlüğü kalır. Vatandaşın sandıktan çıkan iradesi, bir takım makam sahiplerinin kendi arzularına göre geçerli ya da geçersiz sayabileceği herhangi bir irade değildir. Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önüne engeller çıkarmak, demokrasi dışı arayışlar içindeki kesimleri güçlendirmekten başka bir işe de yaramaz. Bazı seçmen kesimlerini, bazı siyasi partileri, bazı seçilmişleri diğerlerinden ayrı tutmak, farklı ölçütler ve farklı kurallar uygulamaya kalkmak asla ve asla kabul edilemez.

"Belediye başkanlarının görevden alınarak, yerlerine kayyım atanması ve bir kısmının tutuklanması özellikle hukuk devleti ilkesini ihlal etmektedir. Görevden alınmalar demokrasinin ilkelerine, mevcut hukuksal düzenlemelerimize ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere de uygun değildir.

"Siyasi partiler ve onların seçilmiş yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanları ya hukukun içindedirler ya da dışındadırlar. Buna nihai kararı verecek olan yargıdır. Siyasi irade değildir. Anayasa’da bu açıkça belirtilmektedir. Kime yapılırsa yapılsın, haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe açıkça ve hep birlikte ‘Hayır’ demek mecburiyetindeyiz. Çünkü bu bir adalet mücadelesidir, bu bir demokrasi mücadelesidir. Bu, millet iradesini koruma mücadelesidir. Demokrasi mücadeleleri uzun ve meşakkatlidir. Hiçbir fanatizme kapılmadan, hiçbir ayrımcılık yapmadan, korkmadan, yılmadan Cumhuriyetin ve demokrasinin değerlerini her koşulda, her zeminde savunmaya devam edeceğiz."

"Sığınmacılar sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da asli sorunu"

Konuşmasında sığınmacılara da değinen İmamoğlu, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ni  "Suriye'de sürdürülen vekalet savaşları üzerinden yaratılan sığınmacı sorununa inisiyatif geliştirmeye" çağırdı, "Türkiye'nin bu konularda yaşadığı ve yaşayacağı sorunlar sadece Türkiye'nin sorunu değildir, Avrupa'nın da asli sorunudur" dedi.

Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerine de değinen İmamoğlu, "Avrupa değerlerine ve ailesine bağlılık Türkiye için bir dış politika meselesi değil, Türkiye'nin devlet ve toplum olarak bir hedefidir"dedi.

AYBYK'nın Türkiye raporu

Türkiye'de 31 Mart yerel seçimlerini ve 23 Haziran'da İstanbul'da yenilenen seçimi "Türk hükümetinin daveti üzerine" yerinde gözlemleyen AYBYK, gözlem raporunu ve beraberindeki karar tasarılarını Çarşamba günü Strasbourg'da düzenlenen genel kurul oturumunda tartışıp oyladı.

"Türkiye'de yerel seçimler ve İstanbul'da yenilenen Belediye Başkanlığı seçimi" başlıklı rapor, AYBYK üyesi raportör Andrew Dawson tarafından kaleme alındı. Rapora ek karar tasarısı 13'e karşı 124 oyla kabul edildi. Ankara'dan beklenen reformların sıralandığı tavsiye kararı ise 7'ye karşı 127 oyla kabul gördü.

Kabul edilen karara göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini yenilemek için 6 Mayıs'ta YSK'nın aldığı karar ve ülkenin güneydoğusunda seçilen HDP adaylarına Belediye Başkanlığı görevinin verilmemesiyle ilgili olarak, bu kararların "anayasaya ve hukukun üstünlüğüne ilişkin genel ilkelere uygunluğu" hakkında Venedik Komisyonu'ndan olası bir hukuki görüş talebinde bulunma hedefiyle Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Bağımsız Uzmanlar Grubu'ndan bir üye analiz yapması için görevlendirilecek.

Raportör Dawson: Türkiye’de canlı  bir demokrasi isteği ve iradesi var

Raportör Andrew Dawson “Türkiye’de canlı bir demokrasi isteği ve iradesi var. Seçimde gözlemcilik yaparken bir genç geldi ve kim olduğumu bildiği için, fısıldayarak, ‘Seçimi biz kazandık’ dedi. Hiç kimse, seçimi kazandığını fısıldayarak söylemek zorunda olmamalı. Türkiye, gururlu bir devlet ve bu gururu gösteren bir halkı ve tarihi var. Türkiye’deki demokrasinin güçlenmesi için, Türkiye’ye yardımcı olmalıyız” diye konuştu.

AYBYK'dan tavsiye kararlar

AYBYK, ayrıca oyladığı bir tavsiye kararında ise Ankara'dan, seçimlerle ilgili kanunları uyumlaştırmasını, demokratik seçimler için örgütlenme, ifade ve toplanma özgürlükleriyle ilgili aşırı kısıtlayıcı sınırlamaları ortadan kaldırmasını, sandık kurul başkan ve başkan vekilleri için aranan devlet memurluğu statüsünü ve kolluk kuvvetlerinin seçim bürolarında varlığıyla ilgili düzenlemeyi gözden geçirmesini, YSK'nın bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirme ve kararlarını yargı denetimine açmasını, idari kaynakların seçim kampanyalarında kötüye kullanımının önlenmesini ve seçim kampanyası süresince medyada eşit ve adil rekabet için tarafsız ve etkili bir medya izleme sistemi kurmasını istiyor.