Gündem

İlçe seçim kurulu 118 seçmenin dondurulan kaydına itirazda çoğunluğun oyunu kabul etmedi, karar YSK'dan döndü

CHP'nin itirazına 3 üye ret, 4 üye kabul oyu kullandı

31 Ocak 2019 11:29

CHP , Hayrabolu’da 118 seçmenin kaydının dondurulmasına itiraz etti. Başvuru, ilçe seçim kurulunda oylanırken 3 üye ret, 4 üye kabul oyu aldı. Seçim kurulu 3 oyun “ret” için yeterli olduğuna karar verdi. İl seçim kurulunun da onayladığı karar, Yüksek Seçim Kurulu'ndan döndü.

Son yerel seçimlerde CHP’nin açık ara kazandığı Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde 118 seçmenin kaydı donduruldu. CHP Hayrabolu İlçe Başkanlığı, "118 seçmenin kaydının dondurulmasının hukuksuz bir işlem olduğu" gerekçesiyle itiraz etti. İtirazı değerlendiren Hayrabolu İlçe Seçim Kurulu’nda seçim kurulu başkanı ve iki memur üye “itirazın reddedilmesi”ne yönelik oy kullanırken geri kalan dört üye ise “itirazın kabul edilmesi”ni istedi. 3’e karşı 4 oyla itirazın kabul edilmesi gerekirken seçim kurulu başkanı 3 oyu yeterli bularak itirazı reddetti. İlçe seçim kurulundaki hukuksuz karara karşı Tekirdağ İl Seçim Kurulu’na yapılan başvurudan da olumsuz yanıt alındı.

 

CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, kararı YSK gündemine taşıdı. CHP adına itiraz eden Yakupoğlu, kararda çoğunluk oyunun aranması gerektiğini ve çoğunluğun da itirazın kabulüne yönelik oy kullandığını ifade etti.

Önceki gün gece yarısına kadar süren tartışmaların ardından itiraz YSK tarafından kabul edildi ve il ile ilçe seçim kurulunun aldığı kararlar iptal edildi. İtiraz şansı bulunmayan bu kararın ardından Hayrabolu’daki 118 seçmenin oy kullanmasının önünde bir engel kalmadı.