Çevre

İklim kaynaklı felaketler raporu: Yılda 20 milyon insan evinden oluyor

Bugün Madrid'de başlayan COP25'te gündemlerden biri de evinden olma sorunu olacak

02 Aralık 2019 11:33

Oxfam'ın hazırladığı yeni bir araştırma iklim kaynaklı felaketlerin raporunu çıkardı. Raporda son 10 yıl boyunca her yıl 20 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı ortaya çıktı.

CNN International'ın aktardığı habere göre, iklim krizi dönemin yerinde olma sebepleri arasında ilk sırada bulunur. Karbon kirliliğinde en az paya sahip olmalarına rağmen iklim krizinin yarattığı sorunla en çok karşılaşan ülkeler dünyanın en yoksul ülkeleri oluyor.

Oxfam'ın raporuna göre insanların iklim krizi kaynaklı sel, hortum, yangın gibi sebeplerle evlerini terk etme oranı çatışma sebebiyle terk etmelerinden 7 kat fazla. 

Bugün Madrid'de başlayan COP25'te gündemlerden biri de evinden olma sorunu olacak. Oxfam raporu hazırlayarak iklim krizinden etkilenen yoksul ülkeler için daha fazla destek kaynağı oluşturulması çağrısında bulundu. 

 
Düşük veya orta düşük gelirli milletlerin yüksek gelirli milletlere göre iklim krizi felaketleriyle karşılaşıldığında evlerinden olma ihtimali 4 kat daha fazla. Yerinden olma konusunda rol oynayan bir başka faktör ise coğrafya. Örneğin Asya kıtasında yaşayan insanların yüzde 80'i yerinden oldu. 
 
Küba, Dominik gibi küçük ada devletleri ise iklim krizinden en çok etkilenenler arasında. Bu ülkeler en yüksek yerinden olma oranının olduğu 10 ülke arasında yer alıyor.