Çevre

İklim aktivistleri, fosil yakıt şirketlerinin sponsor olduğu İstanbul Bienali'ni protesto etti

Eylemciler "Fosil yakıt parasından vazgeç" yazılı pankart açtı

11 Ekim 2019 16:43

Fosil yakıtlara karşı mücadele eden 350 aktivistleri İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği 16. İstanbul Bienali’ni protesto etti. Sponsorlar arasında fosil yakıt şirketlerinin olması, bu yıl “Yedinci Kıta” başlığıyla düzenlenen ve özellikle ekolojik tahribat ve iklim krizi konularını odağına alan bienalin eleştiri almasına neden oldu.

Yeşilgazete'nin haberine göre, sabah saatlerinde bienal mekanlarından MSGÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi önünde bir araya gelen iklim aktivistleri bina önünde “Fosil yakıt parasından vazgeç!” yazılı bir pankart açtı. Aktivistler ayrıca, bienal katılımcılarına “iklim krizi çağında sanat kurumlarının fosil yakıt şirketlerinden finansal destek alması kabul edilemez” yazılı dolarlar dağıttı.

"Fosil yakıt şirketlerinin iklim krizi temalı bienale sponsor olması büyük bir tezat"

Bina önünde açıklama yapan 350 aktivisti Ege Tok,  bienalin bu seneki ana temasının ekolojik kriz ve iklim krizi olduğuna dikkati çekerek, iklim krizinin baş faili fosil yakıt şirketlerinin etkinliklere sponsor olmasının büyük bir tezat oluşturduğunu söyledi. Çanakkale’de termik santraller kurarak bölgeyi ve tüm yeryüzünü zehirleyen şirketlerin ve  petrol devlerinin bienale finansal destek vererek kendilerini aklamaya çalıştıklarını belirten Tok, İKSV’yi özeleştiri yapmaya ve bir an önce bu hatasından dönmeye davet etti.

Ege Tok açıklamasını “dünyanın dört bir yanında milyonlarca genç iklim için bir an önce harekete geçmemizi söylerken sanatın ve sanatçının kömürün karasını, petrolün katranını yeşile boyamaya çalışan şirketlere ihtiyacı olamaz, olmamalı” diyerek sonlandırdı.