Gündem

İkinci yargı paketi için çalışmalar başladı; infaz oranı yarı yarıya inecek, en az 38 bin kişi tahliye edilecek

MHP'nin infaz teklifi de masada

22 Ekim 2019 11:41

Adalet Bakanlığı’nın Yargı Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan ilk paketin yasalaşmasının ardından ikinci paketin çalışmalarına başladı. Sadece infaz düzenlemesinin olacağı ikinci paket Meclis’ten geçerse en az38 bin kişi cezaevlerinden tahliye edilecek.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, MHP’nin 5 yıl şartlı ceza indirimi öngören teklifi de daha fazla istina içerecek şekilde masada olacak.

AKP, 2/3 oranındaki infaz süresini yarı yarıya indirmeyi, kalan cezanın da 1/5 oranında denetimli serbestlik olarak düzenlenmesini öngörüyor. AKP’nin infaz düzenlemesi çalışmasının ne kadar tutuklu ve hükümlüyü etkileyeceği de değerlendiriliyor. AKP kaynakları, üzerinde çalışılan teklif uzun vadedeki sonuçlarının yanı sıra yasalaşmasıyla birlikte ilk etapta en az 38 bin kişinin de tahliyesini sağlayacağını belirtti.

İnfaz kanununda yapılacak kalıcı bir değişikliğe olumlu bakan MHP kendi teklifinden de vazgeçmiş değil. “Şartlı Ceza İndirimi teklifimizin arkasındayız” diyen MHP’li bir yetkili şunları ifade etti:

“İyi bir zemin var. Beraber müzakere ediyoruz. Bizim teklifimiz şartlı ceza indirimi, onlar ise kalıcı bir düzenlemeden yana. Karşılıklı görüştük. Bu meseleleri gündem olmaktan çıkaracak bir hamle yapılmasını konuşuyoruz. Onlardan gelen açıklamalar da olumlu. Biz de süreci hassas bir şekilde yürütüyoruz. İttifak ruhu içinde sabırla bekliyoruz. Yıl bitmeden olumlu bir adım atılması arzusundayız.”