Gündem

İddia: Güzel Sanatlar Genel Müdürü Tokaç’ın görevden geç alınmasında Berat Albayrak etkisi

03 Mayıs 2021 08:44

Kulislerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç’ın daha önce görevden alınmak istediği ancak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olan eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kurduğu Nun Vakfı okullarında akademik danışma kurulu üyeliği yapmasından dolayı ertelendiği konuşuluyor.

Görevden alınmasında dört ildeki müzik korosu topluluklarından “Türk” isminin kaldırılması yönündeki kararın etkili olduğu belirtilen ve ayrıca hakkında “görevi kötüye kullanmaktan” soruşturma başlatıldığı iddia edilen Tokaç’ın görevden alınmasıyla ilgili kulislerde başka bir iddia ortaya atıldı.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre kulislerde, Tokaç’ın Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın kurduğu Nun Vakfı okullarında akademik danışma kurulu üyeliği yaptığı; bu nedenle “daha önce görevden alınmak istendiği ancak alınamadığı” konuşuluyor.

Tokaç’ın, orkestralar ve yönetimlerinin hakkındaki şikâyetler ve bakanın da bunlardan rahatsız olmasına rağmen ancak sekiz yıl sonra görevden alınmasının, 28 Nisan’daki orkestra şeflerinin de katıldığı toplantıdaki tartışmadan sonra kesinleştiği belirtiliyor. O toplantıda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, genel müdür ve şeflere neden proje üretilmediğini ve konser yapılmadığını sorduğu ve şeflerin, “özel projeler üretmek için bakanlığa başvurdukları ancak ‘bütçe yok’ yanıtını aldıklarını” ifade ettikleri söyleniyor. Bakan Ersoy’un, “salgın döneminde Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’nın icraatlarını örnek gösterdiği” ve memnuniyetsizliğini belirttiği ifade ediliyor. Bu tartışmadan sonra Tokaç 1 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alındı.